Wat betekend window farming?  Window farming is eigenlijk raam tuinieren. Dat wil zeggen, voor je raam een soort tuintje bouwen waar je zelf groente en kruiden kan kweken.

Ik heb zelf een mooie tuin op het zuid-westen maar niet iedereen is gezegend met zo’n tuin. Als je alleen een balkon met een raam hebt, dan kan je juist heel goed een raamtuintje maken. Deze vorm van tuinieren is bedacht door een vrouw uit New York.  Zij wilde in de winter niet afhankelijk zijn van de supermarkt en heeft dit systeem bedacht. Het is ook echt een systeem van flessen onder elkaar, met een pompje erbij. Onderop staat een waterreservoir. De pomp zorgt ervoor dat het water circuleert. Er zijn complete, geheel klaargemaakte windowfarming-systemen te koop. Deze zal je in Amerika moeten bestellen aangezien ze daar alleen te koop zijn. Dat doen wij natuurlijk niet, wij gaan DIY en gaan er zelf een maken, althans ik ga het proberen uit te leggen.

 

Wat heb je allemaal nodig om een raamtuintje te maken??

Je hebt om te beginnen een aantal plastic flessen nodig. Het liefst wel de stevige want het moet wel wat kunnen dragen. De slangetjes waardoor het water circuleert zijn aquarium slangetjes. Deze zijn te koop bij de tuincentra en de dierenwinkels. Daar kan je ook een pomp kopen. Neem niet de duurste, is echt niet nodig.  Daarnaast heb je natuurlijk wat potgrond nodig maar wat je meer zal gebruiken zijn hydrokorrels. En niet te vergeten, de plantjes of zaadjes van de groente of de kruiden. Er moet ook een waterreservoir zijn, die kan je zo nodig maken van een emmer. Heb je alleen zaadjes, ontkiem die dan eerst in een klein ontkiem bakje met alleen wat aarde. Deze kan je dan, als het een klein plantje is, samen met het bakje zo in de fles met hydrokorrels zetten. En je hebt een koord nodig, waar je de flessen aan kan hangen.

Wat ook erg belangrijk is dat je de helft van de fles, vanaf de dop naar beneden met grondverf wit verft. Dit omdat de wortels van de plantjes in het donker moeten blijven. Ander zullen deze afsterven en zal het plantje dood gaan.

Om te beginnen maak je aan de zijkant van het onderste gedeelte van de fles een opening zodat je de hydrokorrels en eventueel wat aarde en het plantje er  in kan stoppen. Dan schilder je de bovenkant tot aan de dop met grondverf wit of grijs, maakt niet uit welke kleur  als het eronder maar goed donker blijft. In de hals van de fles stop je een klein katoenen doekje om er voor te zorgen dat de grond of korrels niet naar beneden vallen.

Vervolgens kan je de flessen gaan ophangen. Dit doe je door door gaatjes te boren in de flessen. Aan beide kanten van de fles laat je een touw door heen gaan zodat recht onder elkaar blijven hangen. Dat gaatje kan je boren maar ook met een spijker er in maken. De touwtjes moeten wel bevestigd worden aan het plafond of aan het kozijn. Net wat makkelijker is.  Je kan de touwen eventueel ook ophangen aan een koorden/touwen die je bevestigd aan de buitenkant van de fles met sterke tape.

Dan moet je er nog voor zorgen dat je water circuleert. Dus dat het water vanaf beneden (waterreservoir) weer naar boven gaat, vervolgens druppelt dat weer in de bovenste fles waarna het water weer naar beneden gaan naar de volgende fles. Dat gebeurt via de aquarium slangetjes en de pomp. In de onderste fles boor je een klein gaatje waar je het slangetje in doet. Doe dit op een manier dat het niet gaat lekken. Het is ook een idee om het waterreservoir te maken van een fles. Als je een raam hebt kan je er meestal vier onder elkaar hangen. Stel dat je er dan drie met een plantje er in doet dan maak je van de onderste fles een waterreservoir.

Je zorgt er nu voor dat het slangetje in de bovenste fles gaat, en dat er eentje uit de onderste fles komt en daar tussen in moet de pomp komen. Helaas ben ik niet zo’n techneut en zal ik eerder voor de makkelijke weg kiezen en de flessen waarschijnlijk zelf water zal gaan geven door middel van een gietertje. Maar ik heb nog wel een plaatje waarop goed te zien is hoe je een pomp met de slangetjes monteert.

Wil je het op een makkelijke manier doen? Dan kan je de flessen ook op een andere manier ophangen. Dan doe je ze niet verticaal op maar hang je ze horizontaal op. En je geeft ze zelf water. Het idee is hetzelfde alleen niet zo technisch. En daarbij, het kost je ook geen stroom.

Window-farming.  Het is dé manier om goedkoop, op een hele leuke DIY manier jouw eigen ‘gezonde’ groente of kruiden te kweken.

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.