Ben je op zoek naar een nieuw uiterlijk voor je trap? Laat je het doen door een erkend bedrijf of gaan we zelf klussen?

Zo’n mooie trap zal het voor mij niet worden. Ik denk voor vele onder ons zal dit geen optie zijn. Ik woon in een ‘gewoon’ rijtjeshuis. Ik woon nu bijna 8 jaar is dit huis en mijn trap is overduidelijk aan een renovatie toe. Alles in mijn huis heb ik al geschilderd en opgeknapt maar de trap nog steeds niet. Ik zie dit vaker bij mensen dat het opknappen van de trap nog al eens blijft liggen. Dit ongetwijfeld vanwege de omvang om de trap om op te knappen. Het is niet zomaar even een klusje wat je doet in je vrije weekend.

Maar wat ga ik met de trap doen?  Na een beetje rond te kijken word het alleen maar moeilijker om daar een keuze in te maken. Natuurlijk heeft het alles te maken met smaak maar ook zeker met je budget. Laat ik nu gewoon heel eerlijk zijn. Ik heb geen budget om een compleet nieuwe renovatie te laten doen. Dus ik ben op zoek gegaan naar leuke ideetjes die te betalen zijn maar ik ben ook naar de wat duurdere opties zoals een complete traprenovatie gaan zoeken.

Een gehele traprenovatie door een erkend bedrijf is mooi, strak en perfect afgewerkt. Zij kunnen dat monteren in een dag.

Enkele voorbeelden hier van zijn:

Voordelen van een traprenovatie zoals deze hierboven zijn: 

 • Geschikt voor houten en betonnen trappen
 • Keuze uit een uitgebreid kleuren pallet
 • Kras- en slijtvaste producten
 • Voorzien van anti slip reliëf
 • Geen hak en breekwerk
 • Perfecte afwerking
 • Meestal 15 jaar garantie
 • Vaak gemonteerd in een dag

Wil je hier meer van weten of ben je nu al overtuigd dan raad ik je aan om hieronder op deze link te klikken.

Traprenovatie

Een mooi idee is het zeker, ook makkelijk want de voorbereiding is er bijna niet. Je hoeft je trap niet helemaal kaal te schuren of te ontvetten zodat de verf goed hecht. Schoonmaken lijkt me wel een fijn idee maar de monteurs monteren het zo over alles heen. De kosten zijn rond de € 995,- maar je kan het ook zelf doen. Dan zijn de kosten natuurlijk lager. Bij de bouwbedrijven kan je tegenwoordig ook terecht en dan kom je op ongeveer € 750.-.

Voor mij is dit te duur dus ik ga verder kijken. Wat nog een leuk idee is en wat we vroeger (rond de jaren 70,80, mijn vroeger) eigenlijk allemaal hadden waren gestoffeerde trappen. Dat wil zeggen, vloerbedekking er op. Moet ook worden gelegd door een stoffeerder want dat is nogal wat meetwerk. Tegenwoordig hebben we dat bijna niet meer. Warm onder de voetjes is het zeker en het dempt ook het geluid op de trap. Het heeft zijn voordelen maar ook een aantal nadelen. Dit is geen optie voor mij want ik heb nogal wat huisdieren. Ten eerste krabben ze lekker aan de treden en ik vind het minder hygiënisch met de haren en de niet-welkome beestjes die ze kunnen meebrengen.

Enkele voorbeelden hier van zijn:

Ik ga weer verder op zoek en kom nu toch wel uit bij het opnieuw schilderen van mijn oude versleten trap. Maar ook daar is zoveel variatie in mogelijk. Ik zal eerst meer vertellen over het opknappen van de trap en daarna zal ik meerdere tips en variaties laten zien.

Een trap schilderen is geen eenvoudige klus. Ik wil een zo professioneel resultaat dus ik ga het grondig en netjes aanpakken. Voordat ik ga beginnen met schilderen moet ik eerst de oude verflaag verwijderen, zeker als het verf gebladerd is. Door goed te schuren verwijder je de oude verflaag en oneffenheden. Zorg daarna de trap goed schoon en stofvrij is. Zeker op een trap zal je stof en viezigheid blijven zien als je dat niet hebt weggehaald voordat je gaat schilderen. Nu zetten we de eerste grondlaag erop. Doe dit zowel met de kwast als met een lak rolletje. Als dat goed droog is, kan je de beschadigingen, gaatjes en oneffenheden dicht maken met een plamuur of houtvuller. Voor sommige beschadigingen of gaatjes dien je een paar keer met plamuur op te vullen. Zorg wel dat het goed droog is als je dit nog eens gaat doen. Vervolgens moet de trap weer geschuurd worden en vergeet de trap niet weer goed stofvrij te maken en te ontvetten. Ontvetten kan je gewoon doen met ammoniak verdund met water. Goedkoop en werkt prima! Voor de stevigheid en behoud van je schilderwerk zet je de trap nogmaals in de grondverf. Grondverf droogt over het algemeen vrij snel maar denk dan niet dat je er zo makkelijk over heem kan gaan lopen. Dat kan je met de grondverf erop blijven zien. Dus als je gaat verven, voordat je gaat verven, ga dan niet iedere tree achter elkaar doen maar doe het om en om. Een trede wel, de andere morgen. Anders kan je namelijk niet meer naar boven lopen om te gaan slapen. Ook nadat dit weer goed is gedroogd, licht schuren en stofvrij maken en dan nog een keer ontvetten. Dan kan de laklaag er op. Ook deze weer om en om schilderen want een laklaag droogt over het algemeen langzamer dan de grondlaag. Je kan eventueel ook nog een transparante laklaag als aller laatste laag erover heen doen voor een extra hardere laag om beschadigingen te minimaliseren. Nog een aantal tips op een rijtje:

 • Verf je treden altijd om en om, anders kan je de trap niet op en naar beneden lopen omdat ze nog nat zijn.
 • Laat de verf op de trap een aantal dagen uitharden.
 • Loop de eerste week niet met schoenen op de trap. De kans dat er een mooie afdruk van je zool in de verf komt te staan is groot.
 • Gebruik voor je trap ‘hardere’ verf of doe er nog een transparante laklaag over zodat de trap minder snel slijt.
 • Trap te glad na het verven? Gebruik halve maantjes of meng anti-slip poeder door je verf of rol een traploper uit op de trap.
 • Verf je trap nooit in een stoffige ruimte, dus niet alleen de trap maar ook de rest stofvrij maken. Stof en gruis blijft makkelijk op de trap liggen met een teleurstellend resultaat als gevolg.
 • Doe meerdere lagen verf op de trap. Een trap slijt veel sneller dan de kozijnen.
 • Houdt rekening met de kleur. Een lichtere kleur ziet er sneller smeriger uit vooral als je met schoenen de trap op loopt.
 • Voor een mooi effect in de hal is het een leuk idee om de schopzijdes van de trap een lichtere, pasteltint te geven.
 • Hoogglans verf laat elk stofje goed oplichten, zeker wanneer de trap niet goed is geschuurd. Daarom is het wellicht beter om zijdeglansverf voor de trap te gebruiken.

Maar wat nu? Ik weet wat ik wil, ik wil een mooie geschilderde trap. Maar wat ga ik er nu verder mee doen?! Ik kan er halve maantjes op plakken. Die heb ik al eerder gehad, van stof (vloerbedekking) maar met katten niet erg handig. Moet wel eerlijk zeggen dat als ik die viervoeters niet had gehad ze er nog mooi hadden uitgezien. Je hebt ze in verschillende prijsklasse en ze zijn te koop bij bijvoorbeeld Leen Bakker of de Kwantum. Ik kan eventueel ze ook in het aluminium aanschaffen, ook wel leuk. Ik kan er ook een traploper op uitrollen. Iets wat we vroeger ook meer zagen op de trap. Enkele voorbeelden met halve maantjes zijn:

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik een traploper nogal een oud bollig idee vond maar nu ik daar eens naar heb gekeken, vind ik dat toch ook wel erg mooi met een strak geverfde trap. Maar toch, het is nog steeds niet wat ik wil, ik zoek nog even verder.

Ik heb het al gehad over het idee om de schopkant of stootkant van je trap, dat wil zeggen de kant waar je tegenaan kijkt, dus niet de bovenkant om die een andere kleur te geven. Dus laten we zeggen, de bovenkant geven we een donkere kleur en de schopkant een lichtere, misschien wel pastel kleur. Het effect zou erg mooi zijn vanuit de hal. Ik heb ook gezien dat ze de stootkant niet schilderen maar er behang tegen aan plakken. Dan kan je je trap helemaal je eigen maken doordat er zo ontzettend veel keuze is in behang. Je kan  ook tegen de stootkanten laminaat lijmen. Dat geeft ook een ontzettend leuk effect.

Tegenwoordig zijn er ook heel veel leuke woonstickers die je op de stootkanten kan plakken. Om leuke ideeën op de doen kan je een kijkje nemen op onderstaande link. Zij verkopen veel verschillende stickers. Deze kan je tevens online bestellen via deze site.

Pimp je interieur

De leukste trends vind je bij Muurmode

Ik heb hier nog wat voorbeelden met verschillende en leuke tips om te proberen. Wie weet zit er iets voor je tussen!! Ik zelf heb genoeg ideetjes op gedaan. Ik laat binnenkort zien wat het resultaat zal zijn. Ik ga ermee aan de slag!

Ik wens jullie veel plezier met klussen!!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.