Welke lak- of lijmsoorten werken nu het beste om een mooie tekst op een canvas schilderij over te zetten? In de wirwar van alle technieken en lijm- of lak soorten heb ik getracht om een beetje duidelijkheid te scheppen.

Zoals al eerder op de website heb ik het gehad over gesso op canvas. Op zich een hele juiste techniek. Nu schijnt het beter te gaan met een laserprinter. Maar ik kan daar niets over zeggen want die heb ik niet. Niet iedereen heeft een laserprinter. Dus mijn probeersel doe ik met een inkjetprinter. Als je het heel rustig doet kan het net zo goed met een ‘goedkopere’ printer.

 

Wat is gesso? Gesso is een primer. Werkt prima voor een achter/ondergrond voor op canvas. Gesso kan je ook goed gebruiken om teksten vanaf een printje op een fles, canvas of hout te transformeren.

Wat is varnish? Varnish is een lak soort. Hiermee kan je ook heel gemakkelijk teksten overzetten op canvas, hout of flessen. Ik gebruik varnish ook als laklaag over de met gesso bewerkte flessen. Maar ook als laklaag over een geschilderde of bewerkte canvasdoek.

Wat is mod podge? Mod podge is een krachtige lijm. Het is ook een sealer. Als voorbeeld: Als je iets wilt vastlijmen op canvas dan kan je dat doen met mod podge. Als je daar weer een laag mod podge overheen doet, dan werkt het als een sealer en dat is overschilderbaar. Mod podge kan je ook gebruiken met decoupage techniek. Of je het met servetten doet of met echte decopatch papier maakt niet uit. Mod podge kan je ook voor teksten transfer gebruiken.

Nu heb je nog een goedkopere variant op mod podge, wat je zelf kan maken. Dat is houtlijm vermengd met water. De hoeveelheid houtlijm moet hetzelfde zijn als water, dus 1:1. Dit werkt prima met decoupage.

 

Welke van de bovenstaande werkt nu het beste als je teksten over wilt zetten op iets anders?

Ik heb ze alledrie geprobeerd. Ik heb eerst teksten uitgezocht en deze gespiegeld. Daarna heb ik ze uitgeprint.  De eerste heb ik met varnish ingesmeerd. Ik heb eerst het canvas ingesmeerd en daarna de geprinte tekst. Die heb ik op canvas neergelegd met de inkt naar beneden.  En heb deze vijftien uur laten drogen. Dat heb ik ook met de tweede gedaan maar dan ingesmeerd met gesso en de derde ingesmeerd met mijn self-made mod podge.

Let op: Als je het papier, op zijn kop met de inkt naar beneden neer legt, zorg er dan wel voor dat de tekst recht ligt. Het valt namelijk ontzettend op als de tekst er scheef op staat.

Helaas is mij dat ook al een aantal keren overkomen. Mocht dat gebeuren en je wilt het opnieuw maken dan kan dat. Gooi dus niet je canvasdoek weg! Schilder je canvas over met gesso of met acrylverf. En probeer het nog een keer.

 

 

Het resultaat na 15 uur drogen: 

Bij de gesso en de varnish ging het goed. Ik heb het papier met een spons natgemaakt en ik ben het papier er af gaan rullen. Eerst een beetje met de spons maar ben er toch wel achter dat je beter je vinger nat kan maken. Dan haal je beter het papier er af en beschadig je zo min mogelijk de letters.  Bij zowel de gesso als bij de varnish bleven de letters mooi op het canvas zitten maar bij de mod podge gingen de letters er vrijwel direct  af.

 

Mijn conclusie: Teksten transfer kan je beter doen met varnish. De letters blijven er beter op zitten als je gaat rullen. Maar dat niet alleen. De canvas is na het rullen witter gebleven met varnish. Wel zo belangrijk als je de achtergrond gewoon wit wilt laten. Als je geen varnish hebt, kan het wel met gesso hoor. Probeer heel zorgvuldig en voorzichtig te rullen zodat je zo min mogelijk de inkt meeneemt.

Nu moet ik het nog proberen om het op hout te doen maar dat is weer voor een volgende keer!

Veel transfer-plezier!

7 Reacties op “Teksten transfer”

 1. Ontzettend bedankt voor het testen 🙂
  Een paar dagen geleden kwam er via fb ook een soortgelijke test voorbij. Daar was de beste uitslag de houtlijm onverdund.
  Zelf mod podge maken schijnt met kinderlijm en water, verhouding 60/40, te moeten….
  Heb het zelf ook met houtlijm en water gedaan voor decoupage en is toch goed gelukt 😉

 2. Leuk dat het zo goed gelukt is! 🙂 Ik heb het ook met decoupage gebruikt (verdund) en daar vind ik het perfect voor. Heb trouwens ook de echte decoupagelijm in huis en dat is ook wel heel erg mooi hoor. En dat werkt super. Maar is duur! Ik heb de test ook voorbij zien komen van de week. Het is maar net wat je ligt en hoe het uitpakt. Je hoort en leest er zoveel verschillende meningen over. We hebben in ieder geval veel keus! 😉

 3. Hallo,
  Nu ik dit allemaal gelezen heb. Ga ook ik dit een keer proberen. Zelf vind ik teksten op hout heel mooi. Vaak zie ik donkere borden met witte teksten. Nu vraag ik mij af hoe je dit voor elkaar krijgt aangezien je papier ook al wit is?
  Heb jij enig idee?

  Groetjes Danielle

 4. Hallo Daniëlle, Leuk om te horen dat je het ook uit gaat proberen! 🙂 Het antwoord op jouw vraag; “Hoe je op donkere borden een witte tekst kan neerzetten?” is eigenlijk heel eenvoudig. Schilder eerst het hout de kleur die je wilt hebben als ondergrond. Even laten drogen! Je hebt plakstickers in allerlei soorten teksttypes. Deze plak je op het hout en vervolgens schilder je er gewoon overheen met verf naar smaak. Goed laten drogen en dan de letters er weer afhalen…. Daar staat de tekst in witte letters op een donker bord! 🙂 Veel plezier!

 5. Het klopt dat het bij u niet werkt met podmodge, voor zover ik begrijp werkt dat enkel bij een lagerprinter. Bij een laserprinter wordt er toner op het papier achter gelaten, dit is een soort poeder wat op het papier ligt en ‘vast plakt’. Met de podmodge methode zet je de toner over via de podmodge, maar kan je het papier weghalen. Bij een inktjet printer komt de inkt in het papier, dus als je dan het hele papier weg haalt ben je ook de afbeelding weer kwijt. Bij inktjet loopt ook de inkt sneller uit met water en was je het weer weg, met toner gebeurt dit niet omdat dit watervast is.

 6. Ik wil graag een tekst zetten op een zelf gemaakte bank van steigerhout. Als ik deze tekst om te beschermen met Mod Podge afwerk, is er dat niet een matglimmende laag over de tekst en de rest van de bank niet? Of heb je een andere optie? Groetjes Chantal

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.