Wat weet jij eigenlijk over de Tamme Kastanjes?

 

Het is herfst en je kunt ze nu volop vinden. Vroeger heb ik er leuke dingen mee geknutseld,  maar heb ze eigenlijk nooit gegeten. Tijd om meer te weten te komen over de Tamme Kastanjes.

De Tamme Kastanje (Castanea sativa) is een loofboom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van 25 tot 35 meter. De Tamme Kastanje heeft een levensduur van circa 500 tot 1500 jaar. In Nederland en België komt de boom verwilderd voor en verder op oude landgoederen. Hij is hier ingevoerd door de Romeinen, die erg gesteld waren op de vruchten. Met name in het zuidoosten van Nederland zijn vrij veel oudere Tamme Kastanjes te vinden.

Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden.

Tamme Kastanjes
tamme kastanjes

De vrucht van de Tamme Kastanje is een noot die in een bolster zit. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten (kastanjes) kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden geschild en gegeten, in tegenstelling tot de kastanjes van de giftige paardenkastanje.

De vruchten van de Tamme Kastanjes kunnen gegeten worden. Men kan de kastanjes roosteren, maar makkelijker is het om de kastanjes te koken. In veel landen, onder andere in Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije is de kastanjepuree (“crème de marron”, “gesztenyepüré”) geliefd in desserts of als bijgerecht.

Verwar de Tamme Kastanje niet met de, niet eetbare, wilde (giftige paardenkastanje). De Tamme Kastanje heeft een klein puntje onderaan. De wilde kastanje is helemaal rond. Raap alleen glanzende stevige kastanjes. Een kastanje die al even ligt, of al langer bewaard is, is wat doffer en zit losser in de schil.

tamme kastanjes
tamme kastanjes

Tamme Kastanjes zijn heel makkelijk te poffen

Wat heb je allemaal nodig?  500 gram Tamme kastanjes en 20 gram boter.

Tamme Kastanjes Poffen in de Oven:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Maak met een scherp mesje een kruis in de bovenkant van de kastanjes.
  3. Leg de kastanjes ongeveer 10 min. in de oven tot ze openspringen.
  4. Laat de kastanjes iets afkoelen en pel ze.

Tamme Kastanjes Poffen in de Pan:

  1. Smelt de boter in een grote pan.
  2. Doe de kastanjes in de pan.
  3. Laat de kastanjes in ongeveer 20 minuten op een niet te hoog vuur poffen.
  4. Schep ze ondertussen een keer om.

Tot slot nog wat leuke, creatieve voorbeelden van wat je kan knutselen met de Tamme Kastanje.

tamme kastanjes
tamme kastanjes
tamme kastanjes
tamme kastanjes
tamme kastanjes
tamme kastanjes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.