Meditatie is een methode om dichterbij je eigen ik te komen. Ik vind het ook passen bij het thuisgevoel want je moet je toch wel thuis voelen in je eigen lichaam maar ook zeker in je eigen geest. Spiritualiteit is een deel van mijn leven. Het is mij niet met de paplepel in gegoten maar mijn moeder bracht mij al wel vrij jong in contact met een medium. Dit vanwege problemen die ik in de thuissfeer had. Deze mevrouw kan ik me nog goed herinneren. Zij woonde in Overveen, vlakbij Haarlem en ik kan me nog zo voor me halen hoe zij er uit zag maar ik kan vooral de sfeer nog voelen die daar bij haar thuis hing. Een soort lieve, serene sfeer waar ik me gelijk rustig voelde. De geur van wierook en de brandende kaarsjes op de tafel. Dit was mijn eerste ‘contact’ met het spirituele. Vanaf toen, ik was een jaar of twaalf, wilde ik er meer van weten.

Ik wil het nu eerst hebben over meditatie. De mensen komen er, gelukkig, steeds meer achter wat een effect meditatie kan hebben op je innerlijke rust, op je inzichten die helder worden en op een totale ontspanning van je lichaam. Ik weet dat er nog heel veel mensen zijn die het nog steeds ‘zweverig’ vinden. Vind jij dat ook nog steeds?? Lees dan zeker door!

Meditatie kost geen tijd, het scheelt tijd maar waarom doen we het dan niet? De meeste mensen denken dat het vol met regeltjes zit en dat het zwaarwichtig is maar eigenlijk kan iedereen het, op ieder moment van de dag en het is een weldaad voor ieder mens. Meer dan ooit voelen mensen zich aangetrokken tot meditatie omdat het gewoon echt werkt. Denk nou niet, ik kan dat helemaal niet! Want alles is te leren, zo ook mediteren. Er zijn verschillende methodes die ik zal uitleggen. Maar ik zal eerst de drempels proberen weg te nemen die vaak worden geopperd om het maar niet te gaan doen.

Ik kan niet stilzitten? Mensen denken dat ze hun geest pas stil krijgen als ze helemaal stil blijven zitten in een onnatuurlijke houding. Maar alleen als het lichaam ontspant, ontspant de geest. Het idee dat je een half uur stil moet zitten maakt al dat je nerveus wordt. Stel dat het zo is dat je in ene jeuk aan je neus krijgt, krab dan gewoon en ga weer terug naar de meditatie. Er is niets mislukt. Dat kan en mag gewoon. Het idee is dat we niet proberen stil te zitten maar dat de meditatie ons stilzet. Onrust en opkomende gedachtes zijn ook meditatie. De kunst is om vredig te schommelen tussen de stilte aan de ene kant en de onrust en opkomende gedachtes aan de andere kant. Met oefenen zal je zien dat de stilte vanzelf langer zal duren en je zal je niet snel meer laten afleiden door buitenaf.

Meditatie is geen verplichting, je hoeft geen speciaal plekje in je huis te hebben en je hoeft er niet vroeg voor op te staan. Als je een momentje voor jezelf alleen hebt, waar dat dan ook is, kan je al mediteren. Zorg er wel voor dat je lekker zit. Comfort is het allerbelangrijkste voor een meditatie. Je moet lekker zitten, je kleding moet niet knellen. Dus een lotushouding is niet verplicht en doe het ook zeker niet als je daarbij helemaal niet lekker zit. Comfort is het sleutelwoord. Hieronder enkele meditatiemethodes:

Ademhalingsmeditatie: De basis van deze meditatie is heel simpel: door de ademhaling bewust te volgen leren we gedachtes loslaten en ontstaat er rust in geest en lichaam.  Zorg voor een comfortabele plek om te zitten, bijvoorbeeld op een kussen. Zoek een prettige houding. Sluit je ogen en volg kalm je ademhaling zonder die te sturen of te verdiepen. Laat de adem gewoon komen en gaan. Doe dit tussen de 5 en 30 minuten en ga na afloop gewoon weer verder met het ritme van de dag.

De zestien secondemeditatie: Als je hersens bezig zijn met een herhaalde gedachte kunnen ze geen andere gedachte verwerken. Dat geeft focus en controle. In dit geval tel je mee met fases van je ademhaling. Adem eerst in vier tellen in. Tel dan vier tellen rust af, zonder ademhaling. Adem dan in vier tellen uit. Tel nu vier tellen rust af, zonder ademhaling. In zestien seconde even tot jezelf komen.

In vier minuten vredig en blij: Soetra betekend hechting, dat wat verbindt. Een soetra helpt onze aardse wereld verbinden met de wereld voorbij tijd en ruimte. De vier soetra’s: vrede, harmonie, lachen en liefde zijn gericht op het hart. Door deze soetra’s in stilte of hardop uit te spreken, bijvoorbeeld aan het begin van de dag zul je je vrediger, liefdevoller, harmonieuzer en vrolijker gaan voelen. Doe eerst je ogen dicht. Ga dan met je aandacht naar je hart. Visualiseer daar de kleur groen, de tint van je hartchakra. Spreek dan heel langzaam de vier soetra’s uit: Vrede….harmonie….lachen…..liefde. Zie elke soetra als een steentje dat je in je hart laat vallen als in stil water, van waaruit het in kringen uitwaaiert. Dat duurt vanzelf ongeveer 15 seconde per woord. Herhaal de soetra’s vier keer.

De realisatie-meditatie: Meditatie kan helpen om je menselijke en spirituele levensdoelen te bereiken, zonder dat je je daar voor hoef in te spannen of na te denken. Dat doe je door het stellen van zogenaamde zielsvragen. Stel je voordat je gaat mediteren in gedachte fluisterend of hardop deze vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat is mijn doel?
  • Hoe kan ik helpen, helen en andere schepsels dienen met mijn unieke kwaliteiten en speciale talenten?

Denk niet! Luister naar antwoorden die opkomen. Als er niets opkomt is het ook prima. Laat daarna de vragen los zonder er ook maar een gedachte aan te wijden. Stuur ze bij wijze van spreken door een uitademing naar het universum. Ga dan over naar een ademhalingsmeditatie. De doelen zullen zich in je leven gaan ontvouwen.

Dit zijn maar vier van de vele meditatie methodes. Er zullen er nog meer volgen en ik zal zeker nog meer gaan uitleggen over chakra’s, meditatie en affirmaties. Kortom spiritualiteit. Ik hoop dat je hiermee al iets dichterbij het thuisgevoel komt, in jouw eigen lichaam en geest.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.