Door Thuis-Magazine kijk ik veel op internet voor leuke ideeën. Ik kijk meer om me heen en mijn familie gaat daar automatisch in mee. Mijn broer stuurde mij een foto van een winkel in Marbella in Spanje. Een prachtige foto! Een winkel waar je wel naar moet kijken. Wat de sfeer van geur, kleur en lieflijk uitstraalt. Dit winkeltje heeft alles in het teken van Lavendel gezet. “Interessant”, dacht ik. “Hier wil ik meer van weten.” Want het is niet alleen een mooie plant om te zien maar Lavendel is veel meer dan dat!

 

Lavendelwinkel in Marbella

 

De geschiedenis:

De naam Lavandula is afkomstig van het Latijnse woord “lavare” dat “wassen” betekent.

De frisse en zuivere geur van Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De alles overwinnende Romeinse troepen hadden ook zeker Lavendel bij zich voor gewonde en uitgeputte soldaten; zij waren de eerste die voor oogst en verwerking plantten. In de Romeinse tijd was het dragen van paarse kleding voorbehouden aan de hogere standen. De paarse kleur werd gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitgestorven is.

De oude Egyptenaren waren ook grote liefhebbers van Lavendel en waren de eerste die handel begonnen te drijven met dergelijke zaken. De farao Toetanchamon werd met een parfumkruid aan zijn zijde in de graftombe gelegd.

Er is bewijs dat het kruid al 4000 jaar voor Christus werd gebruikt door mensen in het Oosten. Lavendel is ook heel lang medicinaal gebruikt. De Griekse schrijver Padanius Dioscorides was verantwoordelijk voor de vermelding van het medicinaal gebruik in de eerste eeuw na Christus.

Lavendel was ook in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur. De etherische olie werd ook gebruikt in het huishouden om geurtjes weg te werken en om de stank in de straten te camoufleren. Er waren verhalen van een handschoenmaker uit Grasse, die Lavendel olie gebruikte om het leer een geurtje te geven en nauwelijks besmet kon raken met de pest. Hierdoor gingen andere mensen Lavendel met zich meedragen om zich tegen de pest te beschermen. De duivel houdt niet van Lavendel vanwege de lekkere geur; dat stoot de duivel af, zo redeneerde mensen uit de Middeleeuwen. Met de duivel werd eigenlijk een ziekmakende demon bedoeld. Rondwarende ziektekiemen kiezen het hazepad als ze geneeskracht van Lavendel ruiken.

 

Waar kan je Lavendel allemaal voor gebruiken?           

Decoratief:

 • Gebruik de hele plant voor mooie, geurige hagen.
 • Hang de gedroogde bloem op in bosjes, apart of samen met andere bloemen. Lavendel alleen ziet er leuk uit aan het hoofdeinde van het bed, aan de gordijnrails of aan een fotolijstje. Lavendel met andere bloemen is leuk op deuren of aan raamkozijnen.
 • Doe een paar takjes Lavendel in verschillende vaasjes en zet deze bij elkaar.

Huishouden:

 • Leg gedroogde bloemen in bosjes, in reuk zakjes of reukkussentjes tussen kleding om ze een aangename geur te geven en eventuele motten te verdrijven. Het maken van reukkussentjes is simpel. Wrijf de bloempjes van de stengel wanneer de Lavendel droog is en doe dit in een pasklaar kussentje.
 • Ook kan de bekleding voor laden gemaakt worden om de lade naar Lavendel te laten geuren. Hiervoor kiest u eerst een stuk sierpapier uit (een stuk behangrestant is uitstekend) en knip er een stuk uit ter grote van de onderkant van de lade. Bestrijk de onderkant van het papier met een dunne laag lijm en bestrooi deze met een dikke laag gedroogde Lavendelbloemen. Laat dit drogen en schud de bloemen eraf die niet vastzitten. Leg het met de bloemen naar beneden in de lade.
 • Lavendel is te gebruiken in bloemtuiltjes, karaffen, potpourri, manden, (hoofd)kussens en geurende kleerhangers.
 • Voeg een paar druppels etherische olie aan het laatste spoelwater voor geurig wasgoed of haar.
 • Voeg een paar druppels etherische olie in een stofzuigerzak voor een heerlijke geur in je huis tijdens en na het stofzuigen.

 

 

Toepassingen met etherische olie:

Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Lavendelolie is ook zeer waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.

De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige en kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft. (Een tonicum is de benaming van een versterkend middel dat het hele lichaam of specifieke delen ervan zal stimuleren en versterken.)

Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij onder andere: Abcessen, acné, allergieën, aambeien, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, scabies, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, sciatica, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, wintervoeten en vermoeide voeten.

 

Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Lavendel bij enkele aandoeningen.

 • Bij brandwonden; Eerst koelen met koud stromend water, dan 1 tot 2 druppels Lavendel op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert. (eventueel vermengen met Aloë Vera gel)
 • Bij insecten en dierenbeten; Lavendel olie puur (of vermengd met een basis van Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. Of 2 tot 3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij een wespen of bijensteek, de angel verwijderen en de steek onmiddelijk met pure Lavendel behandelen. Zwelling en pijn blijven dan uit.
 • Bij jeugdpuistjes; Doe 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water en spoel of dep 2 keer per dag de huid.
 • Bij slecht slapen; Sprenkel 5 druppels Lavendel op het hoofdkussen of laat 6 tot 10 druppels verdampen in de slaapkamer.

 

Lavendel is een liefdeskruid

Lavendel werd van oudsher een liefdeskruid genoemd. Wanneer je thee drinkt van Lavendel, zal je dromen over je toekomstige liefde. Lavendel in het hoofdkussen brengt  het romantische gevoel tot leven. Lavendel onder het matras staat garant voor een hartstochtelijke nacht. Je kunt liefdeskoekjes bakken door een basis koekjesrecept van fijngehakte, gedroogde lavendeltoppen te voorzien.

 

Lavendel recepten:

Lavendel thee:  Je kan naar smaak experimenteren met de hoeveelheid lavendel die je wilt gebruiken, maar een standaard hoeveelheid is een dessertlepel bloemen per kop. Laat dit enkele minuten trekken. De thee kan gezoet worden met honing.

 

Lavendel roomijs:  

 

Benodigdheden:

 • 4 eierdooiers
 • 75 gram strooisuiker
 • 200 ml melk
 • 100 gram honing
 • 200 ml slagroom
 • 6 verse Lavendel bloemen

Bereiding:

 • Meng de honing en de slagroom
 • Roer de eierdooiers met de suiker romig
 • Kook de melk en giet deze op het dooier mengsel
 • Verhit langzaam tot het mengsel iets indikt (let op dat het niet klontert)
 • Giet het, zodra het is ingedikt, op de honing met slagroom
 • Voeg de Lavendel bloemen toe en laat het trekken tot er een lekkere smaak is ontstaan
 • Zeef het roomijs vervolgens en zet het in d diepvries, geregeld roeren tot het bevroren is

 

Tot slot nog een aantal weetjes over de kleur paars. De kleur paars wordt ook wel gezien als een symbool voor passie, inventiviteit, inspiratie en originaliteit. De kleur paars is magisch en mystiek, creatief en gevoelig. Paars is de kleur van spiritualiteit.

 

 

Lavendel is dus echt veel meer dan alleen een mooie, geurende en lieflijke plant. Het heeft een uitermate sterke geneeskracht. Je kan er ook nog eens heerlijke recepten van maken. Ik ben nu overtuigd dat Lavendel een hele speciale en bijzondere kruid is. Helaas staat er nu geen meer in mijn tuin maar dat zal zeker niet lang meer duren! En dat mooie, inspirerende Lavendelwinkeltje in Marbella staat natuurlijk op mijn wish-list. Daar ga ik zeker een keer naar toe!

 

Bronnen: Wikipedia, Natuurlijkewijze.com

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.