Kleuren hebben een betekenis. Een bepaalde kleur in een interieur kan een heel groot effect hebben op de gemoedstoestand van mensen. Zo kan je in een slaapkamer een kleur hebben waardoor je veel slechter zal gaan slapen. Zo hoeft dat niet alleen voor te komen bij interieur maar ook bij het maken en zien van een website. Je kan een verkeerde kleur gebruiken waardoor de mensen gewoon afschrikken, of dat mensen juist op de website blijven hangen omdat je de juiste kleur hebt gebruikt. Je kan zelfs, als je wat minder in je vel zit gebruik maken van een ‘goeie’ kleur via kleding of een lamp om je weer sterker en beter te gaan voelen. Echt, kleur kan een verschil maken!

De warme kleuren: 

 • Rood:     Passie, kracht, liefde, energie, leiderschap, vasthoudendheid, verlangen, vrolijkheid en snelheid.
 • Oranje:  Warmte, energie, enthousiasme, vrolijkheid, jong, actie, creativiteit, onafhankelijkheid en goedkoop.
 • Geel:      Licht, intelligentie, samenwerking, energie, vrolijkheid, optimisme, duidelijkheid en humor.
 • Roze:      Liefde, vriendschap, waarheid, vertrouwen, passie, vrede en zorg.

 De koele kleuren: 

 • Blauw:    Welvaart, wijsheid, creativiteit, veiligheid, stabiel, inspiratie, vrijheid, formeel, spiritueel, rustgevend en toewijding.
 • Groen:    Natuur, vruchtbaarheid, genezing, bezinning, evenwicht, beheersing, groei, puurheid, stilte en geluk.
 • Paars:     Kracht, spiritualiteit, mysterieus, vertrouwen, ambitie, wijsheid, rijkdom, luxe en overtuiging.

De neutrale kleuren:

 • Wit:         Spiritualiteit, zuiverheid, eerlijkheid, veilig, innovatief, duidelijk, steriel, positief, heilig en jeugd.
 • Grijs:       Veilig, bescheiden, betrouwbaar, rustig, zakelijk, duurzaam, praktisch, modern, saai en industrieel.
 • Bruin:      Comfort, geloofwaardig, stabiel, duurzaamheid, mannelijk, krachtig, eenvoud, bruikbaar en gul.
 • Zwart       Macht, stijlvol, diepgang, sterk, elegant, rijkdom, formeel, nacht, klassiek en prestige.

Natuurlijk zijn dit de bestaande kleuren en hebben al deze kleuren nog meerdere tinten zoals lichtblauw, zeeblauw, turkoois enzovoorts. Belangrijk is de combinatie van de kleuren. Wil je dat iets opvalt, neem dan oranje, rood en groen. Maar ook dit hangt weer erg van de tinten die de kleuren hebben. Op pastelgroen reageer je weer heel anders op dan fel groen. Als je even naar pastelgroen zal kijken zal je merken dat je rustig wordt maar kijk je naar fel groen dan zal je drukker in je hoofd worden.

Ik ben me meer bewust geworden van kleuren om me heen doordat ik door de jaren heen veranderde van kleur in mijn interieur. Niet dat ik dan ‘klaar’ was met die kleur maar ik maakte de link naar welke veranderingen ik zelf mee maakte in mijn leven. Hoezeer ik zelf meer de behoefte had aan warmte en energie (rood) of juist weer rust om me heen (blauw) en nu zit ik in de fase dat spiritualiteit en ambitie weer belangrijk voor me is geworden (paars) Dus eigenlijk kan je zien aan mij, en volgens mij ook aan vele andere mensen, hoe het met me gaat en wat ik nodig heb en belangrijk vind. Let er maar eens op, bij jezelf en bij andere. Waarom in ene een verandering van kleur? Is het zomaar zo of zit er een meer achterliggende gedachte achter?!

Zo ook zijn de kleuren die je gebruikt op een website van belang. Wil je de aandacht trekken zodat mensen snel naar een product gaan en snel gaan kopen of wil je dat ze op je site blijven kijken en gaan lezen op verschillende pagina’s. Wil je het eerste dan neem je de drukke, ietwat schreeuwerige kleuren, en wil je dat mensen rustig gaan lezen neem dan de rustige, zachtere kleuren. De combinatie van de kleuren is daarbij ook erg belangrijk.

 

Wil je weten hoe je goed kan combineren met kleur in jouw eigen interieur. Of wil je eigenlijk graag weten hoe dat ene muurtje zal staan als je die in een bepaalde kleur verft. Maar dan het liefst wel voordat je dat ook echt hebt gedaan. Ik heb een leuke test gevonden waar je een foto kan uploaden van bijvoorbeeld jouw eigen woonkamer en dat ene muurtje. Hiermee kan je virtueel jouw muurtje in de gewenste kleur verven.

Kijk dan op www.kleurinspiratie.nl en ga dan naar verftool. Leuk om even uit te proberen!!

 

Ik wil toch nog even wat dieper op de betekenis van kleuren ingaan. Ik wil van een aantal kleuren de symboliek en de heling daarvan uitleggen. Daarnaast zal ik per kleur nog een aantal tips geven.

Wit: Een witte dag = een gelukkige dag

De symboliek;  De kleur wit bevat alle kleuren van het spirituele, kosmische licht. Wit symboliseert niet alleen het lichaam, de geest en de ziel maar is ook de kleur van de reinheid, vrede, zuiverheid en onschuld. Grijs daarentegen is de kleur van de aangeleerde kennis en staat in relatie tot denken. Wit en grijs vormen samen de allesbepalende verbindende elementen van ‘lucht en aarde’. Is onlosmakelijk verbonden met leven en groei, licht en duisternis.

De heling;  Omgeef je met de kleuren wit en grijs om dicht bij jezelf te blijven. Zoek wit ter bevestiging van je emotionele balans. De kleur grijs is weer prima voor een time-out in je leven om genuanceerder naar de dingen te kijken en controle los te laten. Lichtgrijs werkt kalmerend en kan een sombere, depressieve blik op het leven transformeren en kracht geven.

Tip;  Wit en grijstinten stimuleren zuiver denken en helpen bij het leggen van verbanden.

 

Blauw:  Een blauw karakter hebben = een zachtmoedig mens zijn.

De symboliek;  Blauw is de kleur van het vijfde chakra. De keelchakra. Dit is het centrum van de wilskracht en alle vormen van communicatie en zelfexpressie. De kleur blauw staat tot de vrije wil om ons spirituele bewustzijn uit te breiden. Het opent onze geest voor andere werkelijkheden om zo onze dromen te kunnen volgen. Blauw is stil, rustig en introvert. Het is de kleur van de hemel. Daarnaast symboliseert blauw vrede, rust en geloof in jezelf en in andere.

De heling;  Blauw is net als groen en paars een koele kleur. Met deze verkoelende eigenschappen verjaagt blauw hitte bij ontstekingen en werkt bloeddrukverlagend. De kleur helpt je bij emotionele klachten, opwinding en hyperactiviteit. Ook bij angsten geeft blauw je lucht en ruimte om je gevoelens verbaal of op een creatieve manier te uiten.

Tip;  Omgeef je met blauw als je behoefte hebt aan zelfexpressie en wijsheid.

 

Groen: Aan iemands groene zijde zitten = aan de linkerkant van het hart zitten.

De symboliek;  De kleur groen is de kleur van het vierde chakra, de hartchakra. Dat is de centrale chakra in het stelsel van zeven. Het gaat over liefde geven en ontvangen en om zelfacceptatie. Groen staat voor vertrouwen in het leven, hoop en evenwicht. Het is de kleur van de natuur en vernieuwing. Groen staat ook in relatie tot de liefde. Liefde voor jezelf en het in verbinding met anderen. Van alle kleuren is groen het meest evenwichtig en harmonieus. De kleur groen geeft rust en is emotioneel stabiliserend.

De heling;  Groen is een helende kleur en is in staat om alle lichaamssystemen weer in balans te brengen. Het verlaagd de bloeddruk en het versterkt de zenuwen. Het is bovendien een kleur die levensenergie geeft.

Tip;  Omgeef je met groen als je behoefte hebt aan evenwicht en geborgenheid in relatie tot anderen.

 

Geel: Een zonnig (geel) humeur = een vrolijk, prettig humeur.

De symboliek;  De kleur geel is verbonden met het derde chakra. De zonnevlecht. Dit staat symbool voor ons zelfbewustzijn, onze wilskracht en doelgerichtheid. Niet alleen voor onszelf maar ook in onze relatie tot anderen. De kleur geel is, net als rood een warme kleur. Het is een stralende kleur die veel lichtkracht geeft en overal doordringt. Geel staat ook het dichts bij het goudgeel kosmische zonnelicht. Geel heeft te maken met logica en intellect. Het kan de geestelijke mogelijkheden versterken en het denken verlichten.

De heling;  De kleur geeft veel levensvreugde en energie. Het helpt je te leren van de weerstand die je op je levenspad ondervindt maar ook bij het oplossen van emotionele blokkades of remmingen. Geel behoort tot het verlangen er te mogen zijn als individu. Daarnaast versterkt geel je wilskracht.

Tip;  Omgeef je met geel als je behoefte hebt aan inzicht en positief denken.

 

Paars: Omgeef je met paars = spirituele ontwikkeling

 De symboliek;  Paars of violet is de kleur van het zevende chakra. De kruinchakra. Deze staat in verbinding met het geloof, spirituele groei en vertrouwen op jezelf. Inspiratie en vertrouwen op jezelf. Violet geeft wonderbaarlijke ingevingen. Het is de kleur die ontplooiing van het vertrouwen van je eigen gevoel stimuleert. Het heft grenzen op het stimuleert je bij het streven naar onafhankelijkheid. Het stimuleert om van richting te veranderen om jouw eigen visie en gevoel te durven volgen.

De heling;  Paars is de kleur van de deugd, bezinning en bescheidenheid. Paars of violet kan gevoelens van intense ontspanning oproepen. De kleur geeft geestelijke kracht en is een goede kleur om te mediteren. Violet werkt kalmerend op de geest bij stress en verruimt het contact met de spirituele wereld.

Tip;  Omgeef je met paars/violet om jouw eigen verantwoordelijkheid te stimuleren. Het is ook een goede kleur als je kracht wilt putten uit je gevoel.

 

Rood: Daar moet nieuw bloed (rood) in komen = er moet nieuw leven en kracht in komen.

De symboliek;  Rood is de kleur van het eerste chakra. Het symboliseert onze basiszekerheden, onze wortels en onze drang te overleven. Rood is net als oranje en geel een warme kleur. Rood is de kleur die zegt: “Ik ben belangrijk, je kunt niet om me heen’. Rood is de kleur van ons bloed. De kleur weerspiegelt onze fysieke energie, passie en verlangens. De kleur is extravagant, dynamisch en staat voor spanning. Het is de kleur van liefde, passie en moed.

De heling;  Rood werkt positief bij onzekerheden en lusteloosheid. Het is stimulerend als je weinig zelfvertrouwen hebt. De kleur bevorderd genezing bij depressies en melancholie. Het is een kleur die je voedt door en met liefde.

Tip;  Omgeef je met rood als je creatief wilt denken of ontwerpen.

 

Oranje: Wanneer Nederland gehuld is in oranje = er een gevoel van saamhorigheid

De symboliek;  Oranje is de kleur van de tweede chakra. Van de buik/mild. Deze bevorderd vanuit het energiecentrum de gevoeligheid, vitaliteit, seksualiteit en samenspel. De kleur oranje wordt door de boeddhisten sinds oudsher gezien als je de kleur van de rijzende zon. Het staat symbool voor het geestelijk en spiritueel ontwaken. De kleur die je helpt te luisteren naar de signalen op jouw levenspad.

De heling;  Oranje zorgt voor een atmosfeer die optimistisch en warm is. De kleur maakt je bewuster van je verlangens en je begeerten. Het is de kleur die creativiteit stimuleert en je laat vertrouwen op je gevoel. Oranje bevordert liefdevolle seksualiteit en werkt genezend bij depressies en verdriet.

Tip;  Omgeef je met oranje als je behoefte hebt aan saamhorigheid in je omgeving.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.