Met gesso kan je nog meer doen. Je kan teksten die je uit hebt geprint door gesso op canvas doeken of op flessen over plakken. Dat wil zeggen dat als je nou een leuke tekst heb gevonden en die wil je heel graag op een canvas doek neerzetten en dan in die mooie letters geschreven dan kan dat.

Ik heb het geprobeerd met gesso, een tekst uit geprint en op canvas., Canvas doeken zijn die schilderijtjes die je kaal kan kopen bij Xenos, Blokker en Action. Eigenlijk kan je die tegenwoordig bij veel winkels kopen. Daar smeer je eerst een dikke laag gesso op, even laten drogen en dan nog eens een keer. Daarna leg je op zijn kop…dus met de printlaag naar beneden, op de gesso…de tekst. Zorg wel dat je deze in spiegelbeeld er op plakt anders staat je tekst er natuurlijk niet goed op. Dan ga je met een oud pasje of zoiets over het papier heen en zorg je dat er geen bubbels in zitten. Het papier moet er strak op zitten. Dit laat je vervolgens een 20 uur drogen. Je kan het iets sneller laten drogen door de fohn er op te zetten maar in dit geval wordt geduld beloond!  Als je dan na die 20 uur er met een nat sponsje heel voorzichtig overheen gaat, laat het papier van de tekst los. Dit rolt er dan af. Doe dit heel voorzichtig want je wilt wel dat de tekst er op blijft staan.

Nu heb ik er verschillend probeersel opstaan. Die ene met de muziek erop was een hele leuke, je ziet hoe het papier er af gaat met een natte spons,  maar ik kwam er achter dat de tekst niet in spiegelbeeld was uitgeprint dus het stond er in spiegelbeeld op. Niet goed, dus overnieuw!! Tja, ik ben ook maar een leek en probeer maar wat uit. Ik heb de doek niet weg gegooid want ik heb er gewoon weer nieuwe gesso opgedaan en nog eens geprobeerd. Het resultaat was de laatste foto. Heb wat leuke dingetjes er bij geplakt nadat ik wat kleur er op heb gesmeerd.Ik ben best tevreden op mijn ‘tweede’ probeersel. De eerste foto laat zien hoe je het papier erop plakt. Knip het rond de tekst gewoon uit, zodat je niet nog meer papier er af moet halen.

Nu is het erg belangrijk dat je de tekst in spiegelbeeld uitprint. Ten eerste, ik heb een ‘gewone’ inkjetprinter. Daar gaat het prima mee. Ten tweede, je print het op gewoon papier. Dus geen fotopapier. En ten derde….het belangrijkste, hoe zet je de tekst nou in spiegelbeeld. Je gaat naar het programma Paint toe, die standaard op jouw pc of laptop staat. Daar typ je de tekst in en dan klik je op draaien en dan op horizontaal draaien. That’s it, dat is genoeg en nu gewoon uitprinten. Dit kan overigens ook met foto’s. Geprint op gewoon papier, in kleur….Dit heb ik nog niet gedaan. Wellicht is dat een volgend projectje wat ik later zal delen met jullie.

Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd maar is het nog niet helemaal duidelijk, laat het mij dan weten. Ik help je graag even verder…

Veel gesso plezier!

 

38 Reacties op “Gesso op canvas”

 1. Hoi,
  dit zou ik graag willen doen met foto’s maar eerst even een vraag.
  als je de canvas hebt laten drogen van de gesso leg je de foto er dan op en dan nog een keee gesso erover heen of moet het canvas dan nog nat zijn van de 2e laag gesso als je de foto erop legt?
  hoop dat je me kunt helpen
  gr

 2. Hoi Tamara,

  Je legt de foto er al op, als de gesso nog nat is.
  Je doet er eerst een dikke laag gesso op en dan gelijk de foto er op z’n kop op leggen.
  Vervolgens laat je het 20 uurtjes drogen en dan heel voorzichtig het papier er af rullen met een natte spons.
  Dit moet wel een paar keer hoor, liever heel voorzichtig en meerdere keren dan dat je het hardhandig en snel doet en de inkt van de foto er weer af gaat.

  Veel gesso plezier 🙂

  Groetjes van Nicolette Vriesman
  Team Thuis-Magazine

 3. Kan je voor gesso op Canvas gewoon een print maken met thuis printer of is dat een speciale kopie

  Gr. Paola

 4. Hallo Paola,

  Ja hoor, je kan het met een thuisprinter maken. Ikzelf doe het met een deskjet printer. Daar gaat het wel mee. Ik heb wel vernomen dat het beter schijnt te werken met een laserprinter. Als ik heel eerlijk ben, ik kan niet zeggen of een laserprinter beter werkt dan een deskjet printer omdat ik het verschil zelf niet heb gezien. Maar ik weet wel dat het ook kan met een deskjet printer, een thuis printer 😉

  Veel succes 🙂

  Groetjes van Nicolette Vriesman
  Team Thuis-Magazine

 5. Hoi hoi, als tip, je kan dit ook doen op hout, dan gebruik je gel medium, dit werkt veel beter met een laserprinter.
  Als je de inktjet printer gebruikt dan trekt de inkt ook snel in het papier en geeft het dus minder goed af, dit is ook zo met de gesso, als je het doet, dan printen en eigenlijk gelijk er op plakken, dan heb je het beste resultaat!

 6. hallo Loes,
  Ik heb er nog niet mee gewerkt maar gel medium is een bindmiddel van verf en is dik en transparant. Vooral met een print op hout afdrukken schijnt gel medium beter te werken. Het is het proberen waard!!

 7. Ga het uitproberen,.. heb een canvasschilderijtje gemaakt voor mijn dochter, donkere achtergrond, en ik wil er lichte letters op hebben,.. mmm,… dan eerst maar een probeerseltje doen,…. laat je weten of het is gelukt,…

 8. Hallo,
  Ik ben een beetje in de war m.b.t. de gebruikte primer/lijm.
  Gesso, verdunde witte kinderlijm, mod podge of varnish (vernis)?
  Enig idee wat het beste resultaat geeft?….

 9. grrr,… dus niet gelukt,…. iemand nog tips? Ik wil graag teksten met kleine letters op canvas, ben dol op lettertypes maar hoe krijg je die er goed op? Heb geen geld voor een dure machine, uitsnijden heb ik geprobeerd, lukt niet. Zijn er simpele lettertangen waar je ook verschillende lettertypes voor hebt??

 10. Hallo,

  Begrijpelijk hoor, heb eigenlijk hetzelfde. Gesso heb ik op canvas uitgeprobeerd. Dat ging op zich wel redelijk. Verdunde kinderlijm heb ik nooit gebruikt. Wel heb ik houtlijm verdund met water. Dat is dan eigenlijk hetzelfde als mod podge. Varnish is een doorzichtige lak. Dat schijnt ook goed te werken met een tekst of foto op canvas zetten maar ik heb het nog niet geprobeerd met varnish en ook niet met Gel medium. Als mensen hier meer over weten en er wel mee hebben gewerkt roep ik hierbij ook op! Tips zijn welkom!

 11. Hallo Hilde,
  Wat jammer dat het niet lukt. Met een deskjetprinter en gesso schijnt het ook niet zo makkelijk te gaan. Dan heb ik waarschijnlijk geluk gehad. Misschien dat we in plaats van gesso, gel medium of varnish moeten proberen. Of er speciale lettertangen zijn? Geen idee!
  Weet iemand hier meer vanaf?? Tips zijn van harte welkom!!
  ~ Voor meer info: kijk dan bij “Teksten transfer” hier op de website ~

 12. Ik heb alvast een korte uitleg gegeven bij ‘Teksten transfer’. Ik ben zelf wat uit gaan proberen en heb daar ook uitleg bij gegeven. Misschien dat je daar wat aan hebt?! Groetjes van Nicolette

 13. Top dat dit zo kan he. Goede uitleg ook! Nog een tip, geen gesso in huis? Het kan ook met houtlijm!

 14. Hallo Loes,
  Dank je wel, voor het compliment maar ook voor de tip! Aldoende leert men en hoe meer leuke ideeën en tips er op Thuis-Magazine komen te staan hoe leuker het wordt! 🙂

 15. Hoi,
  Als ik een canvas heb, moet ik die eerst ontvetten en schuren of 1van bei, of mag er meteen zodra ik de canvas heb een laagje gesso op?
  En hoeveel laagjes gesso moet ik erop zetten voordat ik de tekst op de canvas leg?
  Als dit alles gedaan is dus eind resultaat, moet ik als laatst iets van blanke lak of zo erop spuiten of is dat niet verplicht?

  Sorry voor de vele vragen. Ben zelf nieuw en wil het zo graag uitproberen maar durf het nog niet. Vandaar dat ik zoveel enthousiaste vragen heb.

  Alvast bedankt.

 16. Hoi hoi, leuk dat je zo enthousiast bent! 🙂 De canvas hoef je niet eerst te ontvetten of te schuren. Je doet er 1 laag gesso op en gelijk daarna de tekst op de gesso plakken. Goed laten drogen!! Je kan daarna, als het helemaal klaar is er wel blanke lak op spuiten. Maar het is niet noodzakelijk. Als het nou de eerste keer niet lukt, gooi dan niet de canvas weg. Smeer er gewoon weer opnieuw een iets dikkere laag gesso op…en begin weer opnieuw.
  Ik wens je veel s6 en plezier!

 17. Ik zal je laten weten wat ervan terecht gekomen is. Haha.
  Bedankt voor een heldere uitleg. Morgen maar even gauw inkopen gaan doen. Ben erg enthousiast.
  Als er iets mis gegaan. Zal ik weer om tips en adviezen vragen.
  Hartelijk dank!

 18. Hoiii
  Haha
  Het is gelukt. Maar ik heb op sommige plekken wat te veel of hard geruld waardoor het witte plekken worden. Ik heb nog 1 staan drogen die maak ik verder af en dan laat ik weten of het beter is. Maar voor een beginner vind ik mijn eerste prachtig!
  Bedankt voor zo’n geweldige uitleg en pagina.

 19. Goed dat het gelukt is!! Het kan inderdaad zijn dat je te veel hebt geruld maar ook dat je het misschien te nat hebt gemaakt. Aldoende leert men! Op naar de volgende!! 😉

 20. Hoihoi,

  Ik vroeg mij af of je met de zijkant of de platte kant van het pasje moet wrijven? En of dat dan hard of zacht moet?

  Ja……ben niet zo’n creatief iemand maar ga het toch proberen !

 21. Hallo Miriam, leuk om te horen dat je het gaat proberen!! 🙂 Het handigst is om de zijkant te gebruiken. Je kan het ook met een liniaal doen. Doe het niet te hard want dan beschadig je het weer. Veel plezier!

 22. Ik gebruik varnish van de Action en tot nu toe gaat dat prima op hout (mdf) en op canvas.

 23. Ja klopt, dat gebruik ik ook. Het kan met verschillende producten. Gesso, Varnish, mod-podge. Het is net waar je zelf het lekkerste mee werkt. 🙂

 24. Hoi.

  Ik heb het ook een keer geprobeerd maar dan blijft het papier er om heen toch op canvas zitten en heb het nat gemaakt,snap er niks van.grrrrr

 25. Hallo Joyce, ik zou het even laten drogen en dan weer een beetje gaan rullen. Het is er namelijk niet in één keer af. Rul het niet te hard want dan kan je de inkt weer meenemen. Veel succes!

 26. Hallo…

  Ik wil dit ook gaan proberen. maar vind de foto hier bovenaan op de pagina ook heel mooi gedaan!
  Hoe is dat gedaan met dat paarse en die blaadjes in het paars erop? is dat dezelfde manier als de tekst of…? ik wil namelijk een zilverhart? hoe kan ik dit doen?

  Groetjes Nicole.

 27. Hallo Nicole, Ik heb eerst het canvas een paar keer grof ingesmeerd met gesso. Daarna heb ik de tekst er op geplakt en 12 uur laten drogen. Vervolgens haal je het papier eraf met een natte spons. Toen heb ik met gemengde acrylverf (om de kleur paars te krijgen) een beetje gespeeld met verschillende soorten kwasten. Dat blaadje was van een nep-plant en heb ik er gewoon op geplakt en een paars kleurtje gegeven. Dus als jij nog een hartje hebt, kan je die er gewoon op plakken met lijm en het hartje even zilver schilderen. 🙂

 28. ik heb een vraag kan ik de gesso ook mengen met wat verf dat ik een kleur krijg?
  wil een doek maken voor de tuin.hoevaak moet ik hem dan in de blamke lak zetten wil ik hem mooi houden

 29. Moet het papier er echt helemaal vanaf zijn? Of gewoon stoppen als de foto duidelijk is! Ik ben bang dag als ik heel
  Lang door ga ik de foto er helemaal af boen?

 30. ik heb het ook geprobeerd maar de letters zijn niet echt duidelijk te zien wat doe ik fout

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.