Is het waar dat als je huisdieren hebt, dat je dan gelukkiger bent dan iemand die geen huisdieren heeft?

Dat hoeft niet persé zo te zijn. Wetenschappelijk gezien is het verschil heel klein zeggen ze maar is dat wel zo? Als je iemand bent met weinig sociale contacten, dan is het hebben en verzorgen van een huisdier zeer belangrijk voor jou. Mensen met veel sociale contacten hebben minder snel huisdieren. Het is ook zo dat als je alleen woont/bent en je hebt een huisdier, dan is er altijd iemand die op je wacht. En hoe trouw is een huisdier!? Of het een hond of een kat is, of een ander huisdier. Elk huisdier is blij dat ‘baassie’ weer thuis is.

Wat zijn de nadelen van een huisdier? Ik ken er eigenlijk maar één! Ze maken troep, ze maken er soms een bende van. Vooral als je er meerdere hebt!

Wat zijn de voordelen van een huisdier? Heb je even? 😉

Uit onderzoek blijkt dat het houden van een dier is:

 • Plezierig
 • Nuttig
 • Gezond
 • Een bron voor sociale contacten

En dan geld bij de senioren nog eens dat zij:

 • Minder snel naar de dokter gaan
 • Langer zelfstandig blijven
 • Minder slaapmedicatie nodig hebben

Waarom is het houden van huisdieren gezond?

Huisdiereigenaren gaan minder snel naar de dokter. Zij hebben een lager cholesterolgehalte. Zij leven gemiddeld langer dan een persoon zonder een huisdier. Een huisdier zet ook aan tot bewegen. Als je een hondeneigenaar bent zal je toch naar buiten moeten, lopen door weer en wind. En dat drie of vier keer per dag! Met als resultaat dat hun conditie van hun hart – en bloedvaten beter is. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een heup vervangende operatie hebben ondergaan, de helft hiervan minder pijnstilling nodig heeft als zij een huisdierentherapie krijgen. Namelijk een behandeling die bestaat uit intensief contact met een huisdier.

De aanmaak van oxitocyne en wat is dat?    

Oxitocyne is een rustgevend hormoon. En wordt aangemaakt door te knuffelen. Wanneer je niet vaak meer wordt aangeraakt, kan het knuffelen met een huisdier ontzettend belangrijk worden. Door de aanraking met het dier gebeurt er namelijk van alles met de hormoonhuishouding. Dit ontdekte psycholoog Marie-José Enders-Slegers toen zij onderzoek deed naar zorgboerderijen. Zij merkte op dat zowel dieren als mensen oxitocyne aanmaken als zij knuffelen. Oxitocyne zorgt ervoor dat:

 • Dat er een gevoel van hechting en vertrouwen is
 • Verlaging van de bloeddruk en hartslag
 • Een sneller gevoel van verzadiging bij het eten
 • Het onderdrukken van angstgevoelens

 

Mensen hebben een grote behoefte aan aanraking. Als dat er niet van komt dan is het heel fijn en prettig als je een warm dierenlijfje tegen je aan voelt. Wil je dat de aanmaak van oxitocyne gaat werken moet je overigens wel van (huis)dieren houden!

Voor wie alleen is, verdrietig en zich eenzaam voelt is het vooral nuttig als er een huisdier is. Een dier is er immers altijd voor zijn baas. Plezierig is het ook. De meeste diereneigenaren praten ook tegen hun huisdier. Ik ook, ik heb er totaal vijf en tegen alle vijf praat ik. Als ik s’morgens wakker word, dan komen ze langzaam aan allemaal van hun slaapplekje. Zijn ze blij en willen allemaal aandacht. Maar vooral, zij geven mij ook veel aandacht en luisteren naar mij. Net als de hond of kat biedt een vogeltje ook een luisterend oor. Praten tegen een huisdier is overigens heel goed. Het versterkt de band met je huisdier!

Er wordt nog wel over getwist of een dier echte liefde kan geven. Daar ben ik het totaal niet mee eens. Natuurlijk geven dieren ons liefde!!  Het is onvoorwaardelijke liefde. Net zoals wij dat aan hun geven. Het is toch heerlijk als ik ze allemaal zie staan s’morgens, dat ik een rondje moet doen om ze allemaal even te knuffelen zodat zij mij ook kunnen knuffelen. Ik kan niet voorstellen dat ik geen huisdieren meer in huis zou hebben. Zij zorgen er toch ook voor dat mijn huis, ons thuis is!

Nu weet ik natuurlijk ook dat huisdieren geld kosten. De dierenartskosten rijzen tegenwoordig ook de pan uit. De huisdiereigenaren hebben dat er wel voor over maar tegelijk wordt het ook moeilijker om alles te bekostigen. Dus hoe fijn zou het zijn als jij voor je huisdier, een heel jaar lang gratis voer zou kunnen krijgen?

Klik dan snel op onderstaande banner en schrijf je in! Maak kans op een jaar lang gratis voer voor jouw hond of kat!!

 

Overigens kan je op de site van tuin en dier allerlei huisdier artikelen vinden voor een leuke aantrekkelijke prijs.

 

Heel veel knuffelplezier met jouw huisdier(en)!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.