Wat is decopatch? Decopatch is een dun soort papier (van vloei) wat je in kleine stukjes scheurt of knipt. Je kan ook de bovenste laag van een servet gebruiken. Een servet bestaat uit 3 lagen. De bovenste, waar de tekening op staat, logischerwijs gebruiken.

De ondergrond smeer je in met decopatch lijm, een glimmende lijm cq lak. Dan smeer je de stukjes papier in met een kwastje met wat lijm en plakt dit op de ondergrond. Dit kan op allerlei soorten ondergrond. Plastic, hout of  kunststof, het kan allemaal. Gebruik wel voldoende lijm. Als het helemaal hebt beplakt, dan doe je er nog een vernis (harde lak) overheen om het loslaten te voorkomen.

Tja, dan heb ik zoiets gelezen en dan wil ik dat wel eens uitproberen. Dat heb ik gedaan. Niet met de echte decopatch, die je in hobby-winkels kan kopen maar met servetten. Ik ben op zoek gegaan naar wat leuke servetten, bovenste laagje eraf gepeuterd en heb ook niet de echte lijm gebruikt maar heb zelfgemaakte mod podge gemaakt. Mod podge is ook een soort lijm waar je ook leuke dingen mee kan doen.Dat je dus ook zelf kan maken door 1:1 houtlijm en water te mengen. Dat wil zeggen, hetzelfde beetje water als lijm door elkaar mengen. Of het nu echt wel zo mooi wordt als met echt decopatch lijm weet ik eigenlijk niet. Ik heb in ieder geval wel getracht om er iets moois van te maken, simpel omdat ik gewoon wil weten wat het is en of ik dat ook kan. En ja hoor….mijn eerste, niet geheel zoals het hoort maar wel de goedkoopste manier van decopatch met servetten en met zelfgemaakte modpodge

 

Nou moet ik eerlijk bekennen dat de foto’s waar echt decopatch papier is gebruikt wel heel erg mooi zijn. Op de goedkopere manier heb ik nu gedaan maar ik ga toch ook wel proberen hoe het dan gaat met decopatch papier en decopatch lijm. Ik kan wel alvast zeggen dat het een hele leuke techniek is om te doen. Het effect ook heel apart is en dat een heel flauw dienblad er enorm van op kan knappen. Dus probeer het eens een keer! Hieronder nog wat voorbeelden:

 

 

 

[divider]

 

Ik ben van de week eens een hobby winkel binnen gelopen. Ik ben even gaan kijken naar het aanbod wat er is qua de vellen van decopatch. En ja, daar zaten toch wel heel erg mooie tussen. Ik heb een aantal vellen meegenomen…

 

 

Ik heb het bordje LOVE gekocht. Deze heeft als ondergrond lichtbruin, een soort kartonlaag over hout maar dat heb ik eerst behandeld met gesso. Het leek mij beter om de ondergrond wit te maken en gesso is een primer. Ook als ik LOVE niet helemaal met decopatch zou doen, zou dan de eventuele verf ook beter pakken omdat er een ondergrond op zit. Zo gedaan en ik ben begonnen te plakken. Ik heb stukjes van het vel afgescheurd. Ik kwam er ook achter, aldoende leert men, dat je het vel moet scheuren vanaf de bovenzijde van het papier. Dit voorkomt dat je afscheur randjes krijgt. Doe je dit andersom, vanaf de onderzijde scheuren, dan zie je een lelijk randje die je ook nadat je het geplakt hebt blijft zien.

Onderwijl dat ik zo aan het plakken was, bedacht ik me dat ik het niet te druk wil hebben. Dus ik hield me vast aan twee verschillende stukken vel. En ik heb het niet helemaal beplakt.  De rest wat ‘open’  bleef heb ik met een acrylverf zwart gemaakt. Dat past het mooiste bij mijn velletjes decopatch. Achteraf toch wel goed dat ik gesso heb gebruikt voor die ondergrond.

Die lijm die ik hier heb gebruikt heb ik ook gekocht in de hobbywinkel. Deze lijm is tevens ook lak.  Als je bezig bent met plakken gebruik dan genoeg lijm. Eerst het object een beetje insmeren, dan het liefst ook nog het velletje en dan het nog glad strijken met de lijm en een kwastje. Wat ik naderhand dus ook kon doen met dezelfde lijm is de laatste laag erover heen doen. Je lakt hem als het ware nog een keer helemaal af. En hoe makkelijk is dat als je dat gewoon met hetzelfde potje lijm/lak kan doen.

Dit is het resultaat van een avondje decopatch met de echte decopatch spulletjes. Hieronder laat ik het verschil nog even zien hoe het wordt met servetten. Met deze was ik al begonnen. Had HOME gespoten met een spuitbus primer (grijs). De servetten weer afgepeld zodat je 1 laagje hebt. Ik ben er wel achter, het was mooier geweest met een witte achtergrond. Dus gesso als ondergrond. Mijn mening is wel dat het met de decopatch vellen veel mooier en strakker wordt. En het werkt makkelijker.

 

Je kan decopatch overal op doen. Ook op glas. En de keuze van de decopatch vellen is enorm dus in iedere kleur. Ik vind het erg leuk om te doen dus er zullen ongetwijfeld nog meer creaties bij komen.

Probeer het eens, knutselen met decopatch!

 

Bronnen: creatijd.blogspot.comyouseemegens.blogspot.com,  www.creafleurs.nlwww.marianshobbyshop.eu

 

 

2 Reacties op “Decopatch”

  1. Je kan er de originele decoupage lijm voor gebruiken.Te koop in de hobbywinkels. Je kan ook mod podge gebruiken. Of je maakt het zelf van houtlijm en water. Je doet het dan 1:1. Dus dezelfde hoeveelheid water als houtlijm. Succes!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.