Wat is Gesso?

Sinds ik met deze site bezig ben oriënteer ik mij meer betreffende interieur en knutselen. Qua knutselen kwam ik iedere keer gesso tegen. Voordat ik er over wilde vertellen moest ik het natuurlijk wel zelf uit gaan proberen. En ik moet eerlijk zeggen, het is  goedkoop (€ 2,65 bij de Action), het is kant en klaar en het is fijn spul om hele leuke dingen mee te pimpen. Maar wat is het nou eigenlijk?

Gesso is een soort primer gemaakt van gips

Je kan het heel makkelijk aanbrengen op glas, hout, steen en allerlei kunststof dingen. Ik heb het nu al een paar keer gebruikt op oude flessen en op oude bloempotjes. De eerste keer dat ik het probeerde was op een drank fles. Ik had nog wat Baileys staan. Er zat niet veel meer in. Het stond ook al even in de kast. Ik heb de fles goed omgespoeld en dacht bij mezelf: “Als ik het verpruts dan is het op een oude drankfles, dus let’s try”.

Ik heb natuurlijk wel even de etiketten er af gehaald onder de hete kraan. Ik heb er drie keer een laag op gedaan. Een sponsje (dit was een raamspons, is wat grover) depte ik in de Gesso en depte het voorzichtig op de fles. Daarna heb ik de fles nog geschilderd in de kleur wat mooi in mijn interieur past.

De fles moet je als hij goed droog is nog wel na spuiten met blanke lak (ook van de Action) Dit moet omdat je dan de fles met een natte doek kan afnemen. Zonder de lak gaat de Gesso er weer af als je het nat maakt. Nadat dat weer goed droog is er nog wat leuke dingetjes, lintje, hartje etc opgedaan en zie hier, mijn allereerste Gesso-fles :

Een fles bewerkt met Gesso

Voor mijn keukenraam heb ik twee kleine plantjes staan maar de potjes die ik er bij had vond ik niet meer leuk. Dus ik heb weer de Gesso gepakt. Ik heb deze keer wel een schuursponsje gepakt om te deppen want die zijn heel fijntjes. Het schuurgedeelte niet gebruiken, alleen de zachte kant. Ik heb het weer drie keer gedaan, kijk maar:

 

Ik moet deze alleen nog een kleurtje geven en wat op pimpen, of misschien laat ik ze wel zo dat ik alleen de kleur verander. Je kan dus met Gesso alle kanten op. Ik heb ook al gezien dat je met Gesso hele leuk schilderijen kan maken maar dat  voor later. Hier nog een eigen werkje met een best dure vaas/karaf die eerst in het rood was. Deze stond boven omdat rood de kleur in mijn woonkamer niet meer is. Na dus eerst even geoefend te hebben, nu dan ook deze gedaan, Dezelfde manier al hierboven alleen nog geen frutsels er op gedaan want soms is less more! Maar misschien denk ik morgen wel, ik doe hem compleet anders en plak er wel van alles op.

 

Hieronder nog een aantal voorbeelden die ik zelf heb gemaakt. Dat zijn de eerste vier foto’s.  Het is erg leuk om te doen! Je kan lekker je eigen fantasie er op loslaten. Je kan de kleur die je zelf mooi vindt erop verven zodra het goed droog is. Weer zeg ik, het hoeft niet duur te zijn. Gooi je groenten potjes niet weg. Maak er voorraad potten van. Ik heb er ook twee gemaakt, een voor mijn pads en een voor mijn lepeltjes. In mijn eigen smaak 🙂

Wil je ook graag jouw Gesso creaties laten zien op de site? Gewoon om andere mensen te inspireren om lekker creatief bezig te zijn. Het mag van alles zijn, dus niet alleen vaasjes en flesjes.

Een voorbeeld hier van is:

José stuurde mij deze foto op. Zij heeft een oud theekistje eerst bewerkt met Gesso en daarna met acrylverf mooi gemaakt. Een heel leuk idee!!  Zo kan je natuurlijk nog veel meer op pimpen. Dus lijkt het je leuk om jouw creatie te delen, laat het even weten. 🙂

inzendingTMgesso

 

 

 

 

Veel Gesso plezier! 🙂

 

 

 

81 Reacties op “Creatief met Gesso”

 1. hallo, ik had even een vraag 🙂
  met wat voor soort verf, verf je de flessen nadat je er gesso op gedaan hebt?
  Groetjes Punky

 2. Ja dat kan ook! De ondergrond (het materiaal) maakt niet zo veel uit als je gesso gebruikt. Als je het op hout wilt doen en je wilt de nerven blijven zien van het hout, dan gebruik je varnisch (varnisch is een soort blanke lak). Dit moet ik zelf nog uitproberen dus “het hoe of wat” kan ik nu nog niet vertellen…

  Veel succes! 🙂

  Groetjes van Nicolette,
  Team Thuis-Magazine

 3. Hallo Peggy,
  Dat kan je op verschillende manieren doen. Ik heb het gelijmd met hobbylijm maar ook wel met dubbelzijdige tape. Wat ook heel makkelijk is, is een lijmpistool.
  Ik ben er wel achter dat dubbelzijdige tape, waar je maar een heel klein stukje voor hoeft te gebruiken om het lint vast te zetten toch wel erg fijn is. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt om mee te werken.

  Veel succes! 🙂

  Groetjes van Nicolette Vriesman
  Team Thuis-Magazine

 4. beste,
  mag ik vragen hoe je de plaatjes op de flessen krijgt/of dienblad.
  mvgr sharon

 5. Hallo,
  ibestaat gesso ook in kneedbare vorm .Ik meende dit op een site van een restaurateur te zien

 6. Hallo Sharon,
  Dat kan je op verschillende manieren doen. Je kan het met gesso doen. Dus de fles insmeren met gesso en het plaatje (de geprinte kant) op de fles leggen en dan 20 uur laten zitten. Of je kan het doen met varnish. Dat is een soort lak. Ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen om dit zelf uit te proberen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes! Groetjes van Thuis-Magazine

 7. Hallo Peter,
  Ik gebruik gesso in de vloeibare vorm. Evengoed wel dik maar niet kneedbaar. Als het kneedbaar is lijkt het mij meer op een soort gips. Ik weet dat het veel door kunstenaars word gebruikt. Of een restaurateur dit ook gebruikt zou ik eigenlijk niet weten, helaas.
  Groetjes van Thuis-Magazine

 8. Mag ik vragen hoeveel tijd er tussen 2 lagen Gesso moet zijn ??? Alvast bedankt

 9. Met twintig minuten is het echt goed droog. Dan kan je de tweede laag er op doen. Wat ik zelf altijd doe is de fohn er op laten blazen. Dat gaat ontzettend snel en is de gesso zo droog! Ik ben wat dat betreft een beetje ongeduldig. Dus ben je net als ik, gewoon even de fohn pakken en het droog blazen!
  Veel plezier met de gesso!

 10. Hoi Nicolette, ik heb een fles gesso gekocht bij de action, maar daar staat dat je het kan verdunnen met water, moet dat ook?? groetjes Desiree

 11. Hallo Desiree,

  Ik verdun het niet met water, ik dep het er zo op. Wat ik wel eens heb gedaan is dat ik het alvast meng met de juiste kleur acrylverf. Dat is net wat je zelf het fijnste vindt. Ik vind het prettig om eerst de drie lagen gesso (onverdund) er op te doen en daarna de lagen acrylverf.

  Groetjes van Nicolette

 12. Hallo karin,
  Ik heb de boeddha-flesjes niet zelf gemaakt. Ik mocht deze laten zien als voorbeeld. Ze heeft de flesjes eerst met gesso bewerkt. Daarna heeft ze de boeddha’s en bloemen uit een servet geknipt. Deze heeft ze er door middel van decoupage techniek opgeplakt. Decoupage is een techniek waarbij je vloeipapier of servet op op plakt. Dit kan met speciale lijm voor decoupage of met mod podge. Voor meer informatie over deze techniek: https://thuis-magazine.nl/diy/ onder decopatch.

 13. Hallo… ik maak ook gesso flessen en gebruikte ook eerst een sponsje om het erop te deppen. Maar nu gebruik ik een gewone lakroller , en moet zeggen dat dat ook perfect werkt.

 14. Hi
  Ik ben op dit moment bezig een fles te verven. Er moet nog 1 laag op, maar zie dat het ‘streperig’ is. Dat was het met de gesso al. Als ik dep, zoals jij zegt, krijg ook een grove structuur op de fles. Wat moet ik anders doen, want op jouw foto’s lijkt het egaal te zijn.
  Ik hoop dat je me een tip kunt geven. Alvast bedankt!

  Groet, Es

 15. Hallo Es,
  Ik gebruik een schuursponsje zonder schuurkantje er meer op. Ik dep het heel voorzichtig zodat het zo strak en glad mogelijk wordt. Er kwam van de week wel een goeie tip binnen van Anita.:-) Zij gebruikt een lakroller die je gebruikt met verven en dat schijnt perfect te werken. Misschien dat een lakroller beter voor jou werkt?!
  Groetjes van Nicolette

 16. Ik heb die zilveren flessen niet zelf bewerkt maar je kan zilver acrylverf kopen, kant en klaar en je kan ook een spuitbus zilver gebruiken. Je kan zilveren acrylverf wel mengen met een andere kleur. Dat zilveren, glimmende blijf je dan evengoed zien.

 17. Ik ga er wel vanuit. Meestal hebben ze in alle winkels dezelfde artikelen in het assortiment. Het staat bij de verf en de canvasdoeken. Het is een witte plastic fles. Het merk is van Bleiswijck. Je kan gesso eventueel ook bij hobbywinkels kopen….

 18. Hallo Jose,
  Wat een goed idee! Het is tenslotte een primer dus dat kan natuurlijk ook. Super dat je het voorbeeld erbij zet. Zou je het leuk vinden als ik jouw creatie in het artikel neerzet? Ik vind het een leuk idee om te laten zien aan andere bezoekers! En niet iedereen leest de reactie eronder helemaal door. Bedankt voor de tip! 🙂

 19. Hallo

  Ik wil een dressoirkast opnieuw verven maar dan met krijtverf. Zou het mogelijk zijn om hiervoor alleen maar gesso te gebruiken en als laatste een matte blanke vernislaag eroverheen?

 20. Ja dat is mogelijk. Gesso is een soort kalk, dus krijt. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan krijtverf. Als je een meubel een whitewash-look (met krijtverf) wilt geven, ontvet hem dan goed! Als er een laklaag over het hout zit, wordt het iets moeilijker. Je moet hem dan ook nog héél goed schuren. Je kan de gesso eventueel verdunnen met water om jouw gewenste effect te krijgen. Werk wel snel want gesso droogt erg snel op. Veel succes! 🙂

 21. Even een vraag
  Kan Gesso ook op tempex, en kun je er Danone spelden inprikken, of wordt het hard?

  Gr. Ans

 22. Ik heb werkelijk geen idee. Heb dat nog nooit geprobeerd. Gesso wordt wel hard als het droog is. Ik denk dat het er erg vanaf hangt hoeveel lagen gesso je erop doet om er doorheen te prikken. Tempex is wel poreus dus meerdere lagen zal wel nodig zijn. Ik denk, gewoon proberen! 🙂

 23. Dag Nicolette,

  Ik heb geen eigen website, maar ik knutsel wel veel.

  Ik heb al mijn goudkleurige kerstballen met witte gerso gedaan. Daarna met zilveren lintjes, plaksteentjes etc. versierd.
  Ik heb nu weer een supergave, moderne kerstboom.
  Kostte me alleen een paar euro om zilveren slingers erbij te kopen.

 24. Hallo Toos, Wat een leuk idee en ook goedkoop. Wat je allemaal wel niet met gesso kan doen! 🙂 Als het je leuk lijkt mag je ook jouw creaties opsturen naar info@thuis-magazine.nl Als het in ons concept past, plaats ik het op de website. Dit is wel geheel vrijwillig, net zoals ik dit zelf vrijwillig doe. Gewoon om mensen te inspireren!

 25. Moet gesso lang drogen?
  En bij meerdere lagen moet je dan eerst ook schuren of kan het er zo overheen.

 26. Hallo Anna. Gesso hoeft niet echt lang te drogen. Maar als je de volgende laag er op doet moet het wel goed droog zijn. Ben je een beetje ongeduldig zoals ik? 😉 Dan pak je een föhn en blaas je hem zo droog. Dat gaat echt heel snel. Tussen de lagen in hoef je het niet te schuren. Je kan er zo weer overheen gaan! Veel succes! 🙂

 27. Wat ik niet begrijp waarom gebruiken jullie eerst gesso. Ik spuit de fles gewoon in de kleur die ik wil en doe er daarna de servet op met mod podge. Ben benieuwd?

 28. Dat kan natuurlijk ook maar dan heb je een strakke basis en met gesso krijg je een soort reliëf op de ondergrond van de fles. Ik persoonlijk vind het werken met gesso erg leuk. En iets overspuiten is toch anders. Maar ieder zijn ding natuurlijk. 🙂

 29. Ik heb afgelopen vrijdag voor het eerst met gesso gewerkt met ons crea bea clubje!
  Heb het super ervaren…
  Het was voor ons alle 4 totaal nieuw maar had een super gaaf eind resultaat van ons allen!
  Ik wil bij deze Brie bedanken voor het gigantisch gave idee en de deels verzorging hiervan…..

 30. Zo’n leuke reactie maakt me heel blij! Ik wens jullie alle vier nog heel veel leuke creatieve uurtjes met gesso 🙂

 31. Hoi hoi

  Ik ben ook begonnen met gesso…..nu is mijn vraag wat voor soort papier gebruik je die op de flessen zit?
  Want ik las wel dat je met de bedrukte kant op de gesso moest plakken maar blijft dan het papier er niet op vast plakken?n

  Gr lenny

 32. Hallo Lenny, Leuk dat je het ook probeert!! Ik gebruik gewoon printpapier. En inderdaad moet je de bedrukte kant er op plakken. Het blijft ook aan de gesso vastplakken maar dat kan je er af halen door het nat te maken met een sponsje en het papier er vervolgens zachtjes af te rullen.

 33. Hallo Nicolette,

  Een vraagje kan je gesso ook op een houten buiten tafel gebruiken!

  Grt Diana

 34. Hallo ik wil een mixed media maken en eerst bestrijken met gesso. Daarna alle spulletjes erop lijmen .Uiteindelijk alles in een kleur verven , welke verf of inkt moet ik gebruiken? moet daarna ook weer gesso erover of n soort blanke lak?

 35. Hallo Diana, Dat kan wel mits je er wel een hele goede lak overheen doet. Ik heb laatst een plantentafeltje bewerkt met gesso maar er geen over gedaan. Er is water opgekomen en helaas ziet het tafeltje er niet meer uit. Voordeel is dat ik weer wat op kan knappen maar de bedoeling was anders. Dus doe er zeker een goede lak overheen!

 36. Hallo allemaal,

  Ik ben aan huis gekluisterd en vraag me af of ik de Gesso, de Modpodge en krijtverf ergens online kan bestellen. Zo ja, waar? Bedankt alvast voor uw reactie. Groetjes, Margreth

 37. Hallo. hoe krijg je die potten zo mooi mat van kleur, die waar spoon en pads opstaat, hoe heb je dat gedaan en wat heb je ervoor gebruikt? Groetjes Marjan

 38. Hallo Karin, Ik gebruik daar gewoon acrylverf voor. Wat ook heel mooi is, is pearl medium. Dat is een acryl-parelmoerverf, die je kan mengen met andere kleuren. Deze kan je kopen bij de Action. Nadat je het geverfd hebt, even met blanke lak er over heen spuiten. Het is mooier en het is het behoud van je mixed-media. Succes ermee! 🙂

 39. Hallo Marjan, Het zijn glazen groente potten. Daar heb ik eerst de letters op geplakt. Dat zijn foam stickertjes, heel goedkoop! En op het dekseltje een grote kraal geplakt. Over dat alles drie keer gesso er overheen gedaan en nog een keer overgespoten met blanke lak. Heel simpel, leuk en eigen en zeer goedkoop!

 40. Hallo,
  Ik wil graag gesso gebruiken voor een knutselactiviteit op een camping, hoeveel vaasjes/flessen kan je ongeveer pimpen met een fles gesso?

 41. Hallo Joyce, Je kunt er veel mee pimpen hoor. Ik zou er gewoon twee kopen (zo duur is het niet) dan heb je zeker genoeg! Veel plezier met de knutselactiviteit!! 🙂

 42. Hallo,

  Ik heb een beeld in stone art gemaakt en wil dat graag naar buiten doen.
  Zou ik dat met gesso kunnen doen?
  Als ik de stone art zo naar buiten zet gaat de witte laag eraf en is de steenlook weg
  Ik wil dus weer een oldlook creeeren zeg maar zoals met de stoneart
  Zou dat kunnen en er dan nog een laklaag overheen zetten?
  Alvast heel bedankt

 43. Hallo, Ik kan niet met zekerheid zeggen hoe het met stone art werkt. Je kan wel iets buiten zetten als je het met gesso hebt bewerkt maar daar moet wel een laklaag overheen. Voor de zekerheid zou ik er zelfs twee lagen overheen doen.

 44. Hallo. Ik heb de Gesso aangebracht met een (schuur)sponsje op een grote glazen fles en ong. 20 uur laten drogen. Bij het aanbrengen van de tweede laag nam ik de eerste laag weer mee, ik depte hem er zo af. Ik heb er alles afgewassen en ben opnieuw begonnen, dit keer niet deppen maar wrijven, dus een dunne laag. Ook deze wreef ik er met de tweede laag weer af. Op deze manier krijg ik er onmogelijk 3 lagen Gesso op. Een laag gaat nog wel maar ik vrees dat ik dan met de natte verflaag de Gesso er weer wrijf. Graag een tip!

 45. Ik heb mijn fles met gesso,servet erop en gelakt met varnis van de action nu wil ik er lintjes op plakken met welke lijm kan dir het beste?

 46. vanmiddag ook maar is begonnen met het oppimpen van een paar mooie wijnkaraffen.
  ik had ze met decoverf van de action geverft. Nu lees ik hier voor het eerst over gesso,ik had er echt
  nog nooit van gehoord.Ik denk dat ik het fout hebt gedaan om alleen de flessen te verven met decoverf.
  Gelukkig kwam ik op deze site terecht met een hoop tips.Super spoel de flessen wel af onder de kraan en ga morgen eerst maar naar de action.Nou als er iemand nog handige tips heeft voor deze beginner graag.

 47. Het enige wat ik daarvan kan maken, is dat de fles heel vet is. Dan dekt de gesso niet goed. Als de eerste laag goed droog is, zou je de volgende laag er makkelijk op kunnen deppen met een sponsje. Dep het wel, wrijven is niet goed! Dan haal je het er juist af. Veel s6!

 48. Helaas, Nicolette, dit is het niet. Ik heb de fles al met allerlei middelen proberen te ontvetten maar het euvel doet zich nog steeds voor. Misschien het soort glas? Ik heb mijn pogingen maar opgegeven en ga voor een andere methode. Toch bedankt voor je reactie.

 49. misschien wel ff leuk om te laten weten.Ik heb de gesso met een lakroller aangebracht [dat las ik hier].
  Super gegaan mooi glad effect en ook nog zo klaar.En vooral geen strepen, met een kwast kreeg ik wel strepen.Sponsje heb ik nog niet uitgeprobeerd.[dat lees ik ook hier]Dus nu staan mn flessen in de gesso.Nu wil ik met een kleur acreelverf er over heen verven.Zou ik dat ook weer met een lakrollen doen?graag advies want als ik het nou verpest met een lakroller.

 50. Hallo ik heb een vraagje ik heb zo’n grote witte plastic bloempot, met een mooie plant er in maar ik hem saai! Kan ik hem met Gesso verven en met een placement bewerken zoals ik gezien heb op een filmpje van hou tube of houd dat op plastic?
  Ik heb het nog nooit gedaan maar het lijkt me zo leuk om te doen.

  Graag Mandy

 51. Ja dat vind ik zeker leuk om te weten 🙂 Ja en waarom niet aflakken met een roller.Heb het zelf nog niet uitgeprobeerd. Waarschijnlijk heb je het al gedaan, sorry voor de late reactie. Ik hoop dat je het me nog even laat weten? 🙂

 52. Hallo Mandy, Ik heb geen idee wat je bedoeld met placement. Je kan wel een plastic pot met gesso bewerken. Maar of je het met een placement kan bewerken, weet ik dus niet.

 53. Hoi Nicolette!
  Even een vraagje aan de professional….. Ik heb mijn flessen en potjes bewerkt met gesso en geverfd met acrylverf van de Action. Nu wil ik de potten nog versieren met steentjes en linten. Wanneer kan ik dan het beste de flessen vernissen? Voor of na het opplakken van de decoratie? Ik gebruik de vernis van de Action…..
  Bedankt voor je reactie en ga zo door met je website; èrg leuk, inspirerend en leerzaam!!

 54. Hallo Evelien, Bedankt voor je leuke en motiverende reactie! 🙂 Een professional ben ik niet hoor, ik probeer het ook gewoon maar uit. Je kan na de lintjes wel lak er over heen doen, maar ik zou de steentjes er het laatste opzetten! Veel crea-plezier!! 🙂

 55. Hallo,
  Wat is dit erg leuk zeg 🙂
  Ik vind die flessen met die boedah erop erg leuk.
  Hoe heeft u dat gedaan.
  En heet het ook zo bij de action gesso?
  En is die verf ook te verkrijgen daar?
  Ziet er zo leuk uit en linten en steentjes waar kopen jullie dat of zo’n kettinkje over de hals van de fles?
  Zooo leuk 😀
  Bedankt alvast 😉
  Groetjes sheila

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.