Brocante betekend vintage, oude spullen. Brocante zijn spullen uit vroegere tijden die in trek zijn maar niet onder antiek vallen. De brocante spullen hebben een doorleefd karakter wat de liefhebber er juist zo aantrekkelijk aan vindt. Het heeft geschiedenis.Brocante staat voor een warme, landelijke stijl, die charmant en oud en romantisch oogt. Door de oneffenheden en imperfecties straalt het juist een nostalgische sfeer uit.

Om de sfeer van brocante te creëren maak je gebruik van veel wit en pasteltinten. Bij voorkeur wit wat een beetje verweerd of afgebladerd is. Of op ruw en onafgewerkt materiaal te gaan verven, haal je de brocante sfeer al in huis. Kaarsverlichting hoort ook zeker bij het romantische van brocante. Het is mooi om niet allemaal dezelfde grote kaarsen neer te zetten en ook niet allemaal dezelfde kleur. Neem verschillende diktes en hoogtes aan kaarsen in de kleuren wit, gebroken wit, grijs, beige en roze. Stop een kaars bijvoorbeeld in een wit vogelhuisje. Gebruik verschillende soorten witte kandelaars of windlichten. Bloemen horen er ook zeker bij….het liefst in het wit, lila of paars en roze. Doe de bloemen in kleine flesjes en zet ze bij elkaar. De flesjes van glas en in de pasteltinten geven een hele leuke romantische sfeer.

Wat bij brocante hoort is het verweerde van de verflaag. Dit kan je zelf ook toepassen c.q maken met je oude grenen of eiken kast. Zulke houten kasten lenen zich daar perfect voor. Dit kan je doen met krijtverf. Wat wel iets duurder is maar je kan het dus ook doen met gewone grond en zijdeglans verf. Je kan ook heel goed zo’n kast in de white wash zetten. Deze technieken wil ik in een volgend artikel uitgebreid bespreken. Ik laat nu wel alvast zien wat voor een effect het kan hebben als je voor deze oude verweerde stijl kiest. Brocante!

Het hoeft natuurlijk niet alleen maar wit en pastel te zijn. Wat ik al zei: Brocante is vintage, oude spulletjes. Van die curiosa dat je vindt op rommelmarkten. Als je deze stijl leuk vindt en je begint er net mee, raad ik je aan om eens op die rommelmarkten te gaan kijken. Oude stoeltjes, oud servies of oude boeken. Het past er allemaal bij. Brocante, ik vind het zeker een heerlijke, warme sfeer geven waardoor je zeker een thuis gevoel kan creëren.

 

Ik vind Brocante erg dichtbij de landelijke sfeer komen. Hieronder nog een kleine impressie wat de landelijke sfeer eigenlijk is. Beide woonstijlen zijn voornamelijk wit met zachte pasteltinten. Erg mooi!

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.