Oude meubels? Dat zijn leuke opknappertjes!

Heb jij ook van die oude meubels? Oude meubels om op te knappen?

Dat zijn de “leuke” opknappertjes! Ik verf ze en maak ze de kleur die ik leuk vind. Iets wat bij mij nogal veranderlijk is. Zo heb ik 25 jaar geleden een grenen dressoir gekocht en die heeft inmiddels al drie kleuren gehad. Momenteel is deze wit maar kan ook zo weer anders worden. Maar heb ook in de loop der jaren meubels gekregen die ik weer in een nieuw jasje heb gestoken.

Vaak worden oude spullen weggegooid terwijl je er eigenlijk nog heel wat leuks van kan maken. Heel erg zonde!Dit kunnen meubels zijn maar ook oude spullen zoals dienbladen, spiegels en kapstokken. Het maakt eigenlijk niet uit. Alles kan men opknappen. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen maar uit ervaring weet ik dat het heel dankbaar kan zijn. Als je van iets ouds weer iets nieuws heb gemaakt. Dit hoeft niet altijd in de ‘brocante sfeer’ te zijn. Dat kan een strakke look zijn. Of een heel verrassende look.

Ik heb op een tweedehands facebook pagina twee geloogd grenen nachtkastjes gekocht. Voor € 12,50 per stuk. Ze zagen er nog prima uit dus veel te schuren had ik niet. Eerst afgenomen met water en ammoniak en daarna licht geschuurd. Twee keer in de grondverf en eén keer af gelakt met zijdeglansverf. Even wat werk maar wat een verschil!

 

Zo heb ik nog een kastje ‘op de kop getikt’. Deze kwam weer van een andere facebook pagina, waar mensen gratis spullen aanbieden. Dit was ook een geloogd kastje maar dan voor in de hoek om een televisie op te zetten. Moet wel eerlijk bekennen dat deze wel wat beschadigd was maar deze was dan ook gratis! Dan kan en mag je gewoon niet teveel van verwachten. Hetzelfde gedaan als hierboven. Wel iets beter geschuurd maar de kast had iets te diepe krassen om hem helemaal glad te krijgen. Ik vind dat niet zo erg dus verven maar weer…

 

Hoe komt Jan Splinter door de winter. Waarom ik dit doe is heel simpel. Ik heb het geld gewoon niet om andere meubelen te gaan kopen in de winkel. Dus ik knap gewoon alles op. Zo heb ik nog een meidenkast, een opiumtafel en een dressoir wit geschilderd. Je bent er wel even mee bezig, dat weer wel maar goedkoper dan dit kan gewoon niet. En je kan het in de kleur en stijl doen, die je zelf leuk vindt. Ik hou nu meer van strak wit geschilderde meubels maar wel in een landelijke sfeertje maar je kan natuurlijk ook met krijtverf aan de slag, zodat je white-wash effect krijgt.Wat ook heel leuk is om bij een tafel het blad (krijt) grijs of bruin te schilderen en de rest van de tafel wit te schilderen. Of je geeft het een (oude) brocante stijl.

Ik had nog drie oude gietijzeren spiegeltjes voor aan muur. Voor het spiegeltje zit een houdertje voor een waxinelichtje. Deze passen niet meer in mijn interieur. Ik vond ze ook vies en smoezelig. Dus wat heb ik gedaan? Ik heb het spiegeltje afgeplakt met een krant en ik heb het gewoon overgespoten met een spuitbus witte primer. Helemaal goed! Ik heb er ook eentje met een gewone spuitbus witte verf gespoten en ik moet eerlijk zeggen, de primer werkt echt beter en je hoeft ze ook niet nog eens na te spuiten met gewone spuitbusverf.

 

 

Om nog even in dezelfde stijl te blijven als deze waxinehouders laat ik ook nog even mijn lantaarn zien. Deze was ook donker hout met (giet) ijzer. Ik heb eerst geprobeerd het te schilderen met grondverf maar dat was zo’n gedoe en gepriel. Dus deze heb ik ook maar gespoten met een spuitbus witte primer. Of je koop een totaal nieuwe lantaarn, of je koopt een goedkopere spuitbus waar je meerdere dingen mee kan op pimpen. Ik vind het veel mooier zo, voor een klein prijsje!

 

 

Zoals je ziet op de foto hierboven staat er een oude naaimachine bij. Ik heb hierover een klein stukje geschreven. “de oude naaimachine van mijn oma”.  Nieuwsgierig geworden? Klik hier

Overigens heb je spuitbussen in allerlei kleuren. Ik heb ook de grijze primer gebruikt. Ik heb er van alles mee gepimpt. Ik heb een donker Boedha beeld grijs gespoten, een wijnfles en een peper/zout en azijn stelletje. Deze was van hout. De fles, logischerwijs van glas en het beeld van steen. Wat je ook in een andere kleur wilt spuiten, het kan allemaal! Neem wel eerst een primer voordat je er gewone spuitverf op spuit. Ik heb alleen de primer gebruikt.

 

Ik zal zo af en toe, wanneer ik weer wat op gepimpt heb, het laten zien op de website. Ik heb nog genoeg op te knappen en ik denk zomaar dat als jij een ronde in huis doet er ook vast wel iets een opknap beurt mag hebben. Ik zou zeggen, gewoon doen!

Thuis-Magazine hoopt hiermee dat wij allemaal wat duurzamer gaan worden en iets ouds nog een ronde mee te laten gaan.

Veel plezier! 🙂