Lente opruim tips

Het nieuwe buitenseizoen is weer los gebarsten! Om er tip-top bij te zitten vind je op de website de mooiste sferen en beste ideeën voor het terras. En natuurlijk ook de last-minute opruimtips voor de tuin!!

Als in februari de zon weer meer gaat schijnen begin ik al vaker met plezier mijn tuin in te kijken. Langzaam aan zie ik de plantjes weer terug komen. De sneeuwklokjes en de krokussen staan alweer te pronken! Dan wordt het tijd om mijn tuin alvast op te schonen. Ik begin altijd met hetzelfde stuk in de tuin. De lange border is het eerst aan de beurt. Ik maak deze netjes door de takjes en de oude dode plantenresten weg te halen. Heel precies doe ik dat niet, zodat de wormen en het andere grondleven mij dankbaar  zullen zijn.

Tip: Zorg ervoor dat de eerste lentetekenen vanuit je huis te zien zijn. Die belofte lokt je vanzelf de tuin in!

In maart is het tijd voor het verpotten  en verplaatsen van de planten. Planten die regelmatig een opknap beurt krijgen blijven langer gezond. In maart is het ook verstandig om de planten (vloeibare) mest te gaan geven. Ook handig zijn korrels die een heel tuinseizoen lang een beetje bij beetje hun voedingstoffen af geven. Heb je dit nog niet in huis dan kan je het op tuinendier online bestellen. Via onderstaande link!

Tuinbemesting
Alles voor het bemesten van uw tuin en het bestrijden van ziekten en plagen.

Tip: Ook al is het varen blad nog groen, knip het in het voorjaar gewoon af. Zodat het frisgroen blad de ruimte krijgt zich te ontvouwen!

Het is in de lente toch heerlijk als alles in je tuin weer ontwaakt. Je komt dan zelf ook weer tot ‘leven’! De eerste lentesignalen zijn fantastisch. We hebben allemaal zo’n voorjaarsbeeld in je hoofd; strak blauwe hemel, hel gele narcissen. De was, heerlijk geurend aan de waslijn en ramen en de deuren weer open! De winterdip verdwijnt als regen voor de zon. Zodra ik weer lekker bezig kan zijn in de tuin, kan planten en verplanten en kan stekken en zaaien is dat de remedie tegen alles. 

 

In maart gaan we planten en verplanten maar we kunnen ook gaan scheuren en delen. Sommige planten moet je regelmatig gaan scheuren voor een betere bloei of levensonderhoud. Wip de plant uit de grond, wrik de schop of hark (riek) tussen het groen en verdeel de wortelkluit in stukken. Verwijder de onkruid van de kluit en plant. Plant de buitenste delen uit in groepen en of combinaties met andere planten. Doe er nog wel wat mest bij en vergeet zeker het water niet!!

Tip: Laat uitgebloeide hortensiabloemen zeker tot half april aan de plant zitten. Ze bieden bescherming tegen de vorst die er in maart  nog wel degelijk kan komen. 

hortensia

Voor meer tips over de tuin en planten,  klik dan op onderstaande link.

Plant en zorg
Tuinendier.nl bevat allerlei informatie over tuinplanten en de verzorging van alle planten. Alleen met het juiste onderhoud zullen uw tuinplanten optimaal presteren. Bekijk daarom de uitgebreide tuintips van Tuinendier.nl. Alle producten die u nodig heeft voor het verzorgen van uw planten vind u in op Tuinendier.nl.

 

Als ik dan klaar ben met de planten en de borders en de stukjes tuin dan ga ik mijn terras schoonmaken. Want na een natte herfst en winter zijn mijn tegels altijd groen. Dat zijn algen. Het is niet alleen een erg vies gezicht maar ook nog eens gevaarlijk omdat het ontzettend glad kan zijn. Door mijn terras in het voorjaar te behandelen met speciaal spul tegen groene aanslag heb ik het hele seizoen geen last meer van die gladde vieze aanslag. Het makkelijkste is om het in een drukspuit te doen en het terras te besproeien. Je kan eventueel ook de tuinmeubelen er mee schoon spuiten.

Als dat klusje geklaard is dan ga ik beginnen met het onkruid en gras tussen de tegels weg te halen. Je kan hier ook spul voor halen en dat eerst inspuiten. Ik doe dat niet. Ik gebruik gewoon een oud aardappelschilmesje en ik schraap het eruit. Sowieso gebruik ik op geen enkele manier gif in mijn tuin. Ook niet om insecten te bestrijden. Daar zijn meerdere andere foefjes voor die niet schadelijk zijn voor de insecten, beestjes  en dieren. Hierover later meer op de site!

 

Nu dat is gedaan kijk ik met nog meer plezier uit naar de lente en mijn tuin!

Veel lente en tuin plezier!