KattenKrabpaal

Waarom een krabpaal in huis neerzetten voor de kat?  Een kat heeft, net als een mens bewegingsvrijheid nodig. Hij kan zich aan een krabpaal uitrekken, strekken en zijn nagels scherpen. Hierdoor worden hun nagels schoner en verdwijnen de omhulsels die de nagels bedekken. Het liefste heeft een kat meerdere krabpalen in huis, op verschillende plekken. Hierdoor sluit je ook uit dat ze in ene lekker aan de meubels en behang gaan krabben, of in ene in de gordijnen hangen. 

 

Alle katten hebben persoonlijke voorkeuren. Katten staan er om bekend om hun eigenaardigheden en hun ‘eigen’ karakter. Ik heb 3 katten met ieder een totaal verschillend karakter. Zo ook hebben zij hun voorkeuren met het krabben. Mijn ene kat krabt het liefst op de grote mat bij de voordeur (horizontaal krabben) en de ander hangt het liefst in de grote kattenkrabton (verticaal krabben) Dus let bij het kopen van een krabpaal goed op de persoonlijke voorkeur van je kat. Ook is het goed om te kijken naar de textuur waar de katten het liefst op willen krabben. Is dat op zachte kozijnen (hout) of is dat op zo’n grove tapijt (deurmat). En let ook op waar ze krabben. Is dat door het hele huis, dan zou ik toch echt meerdere krabpalen neerzetten of ophangen. Maar laten we realistisch blijven, we gaan natuurlijk niet voor de poezenbeesten het hele huis vol zetten met krabpalen. Daarom is het handig om ook krabplanken te gebruiken.

Waar moet een krabpaal aan voldoen? Een krabpaal moet sterk en stabiel zijn. Een kat moet erop kunnen vertrouwen dat de krabpaal blijft staan. Ook al zijn katten in vele situaties best moedig, als hun krabpaal gaat vallen terwijl zij er op hangen zullen ze de krabpaal uit angst niet meer gebruiken. Een krabpaal moet je ook op een plaats neerzetten waar de kat vaak langsloopt, dus op een plek waar hij in het zicht staat. Ik had de krab ton eerst in een hoek staan. Daar werd het nooit gebruikt. Nu staat hij voor het raam, bij de deur en in het zicht en mijn katten liggen op de bovenverdieping lekker naar buiten te kijken. Ze liggen in het middelste en onderste gedeelte als ze rust willen hebben maar vooral, ze krabben zich er op los. Juist omdat het zo in het zicht staat.

Wat als je kat er niet naar omkijkt? Zorg er voor dat de krabpaal aantrekkelijker wordt door een leuk speeltje er aan te hangen. Je kan ook de krabpaal besproeien met kattenkruid. Het beloningssysteem werkt voor een kat net zo goed als voor de hond. Maakt de kat er gebruik van, beloon de kat dan met wat voedsel. Op de plekken waar de kat aan krabde, voordat de krabpaal er stond kan je even beplakken met foliepapier. Daar hebben katten een hekel aan!

Om het gemakkelijk te maken heb ik een leuke site gevonden waar je krabpalen online kunt bestellen. Tevens heeft deze site werkelijk alles te koop voor dieren. Van speciaal kattenvoer tot aan medicijnen voor de dieren. Van varkensvoer tot aan konijnenhokken.

 

Veel kattenplezier!