Een echt mantelzorg compliment

Het is de week van de mantelzorg. Ik zou heel graag de mantelzorgers van Nederland in het zonnetje willen zetten. Ik zou ze allemaal een mooie bos bloemen willen geven! Al deze mensen, en dat zijn er heel veel, zorgen er wel voor dat de hulpbehoevende allemaal thuis kunnen blijven wonen. Ondanks dat ze zichzelf aan de kant moeten zetten om een ander te helpen zullen ze er altijd weer zijn!

Ik ben zelf al vele jaren mantelzorger van mijn zoon. Nou hoor ik veel mensen alweer zeggen: “Je bent moeder dus het is heel normaal dat je voor je kind zorgt, dus een mantelzorger ben je niet”. Maar wat als die zorg nou vele malen meer is dan als je een ‘gezond’ kind hebt. Waar je gewoon eten voor kookt, de was voor doet, broodje voor smeert, en een aai over de bol geeft als ze buiten gaan spelen. Want het gaat gewoon goed! Ik zeg: ‘gewoon’. Als je als ouder, in mijn geval een alleenstaande ouder een kind hebt wat altijd in de gaten moeten worden gehouden. Die ontzettend veel steun en structuur nodig heeft. Waar het eigenlijk nooit ‘ gewoon’ kan gaan omdat het niet zo is. Altijd zorgen om, altijd nadenken over, hoe zal de toekomst gaan als ik er niet meer ben? In mijn geval heb ik ondanks de zorg geprobeerd om opleidingen er naast te doen. Ik heb gewerkt, fulltime en meerdere banen gehad maar het was niet vol te houden. En als ik dat al wilde volhouden dan had mijn zoon ergens geplaatst moeten worden. Voor lange tijd. Ik heb gekozen al dan niet vrijwillig om dan maar met veel minder te doen maar er dan wel te kunnen zijn voor mijn zoon. De aandacht en liefde, de zorg en de hulp hebben er nu wel voor gezorgd dat hij is, wie hij nu is. Zonder die hulp was het echt wel anders geweest. Nu zijn we zover dat wij samen deze site maken, mijn zoon die nu naast mij,  zichzelf verder kan ontwikkelen. Ook al is het nog steeds met hulp maar het werpt nu zijn vruchten nu af!

Er zijn vele andere mensen die hun man, of vader of moeder of vriend of vriendin verzorgen en misschien wel tot hun dood. Andere mensen nemen het altijd maar voor normaal aan maar het is zo ontzettend zwaar om jaar in jaar uit, jezelf aan de kant te moeten zetten. De rust, die een ieder nodig heeft die je niet kan krijgen. Ik vind dat de mensen die er niets mee te maken hebben of ooit hebben gehad eens moeten beseffen dat als de mantelzorgers er niet waren geweest, al die mensen in een instelling of verzorgingshuis hadden gezeten, Zo zwaar en moeilijk is de zorg nou eenmaal. En dan de kosten die dat allemaal met zich mee gebracht zou hebben als de mensen niet meer thuis konden blijven wonen?!

Nou kunnen wij, mantelzorgers een mantelzorg compliment krijgen, aangevraagd door de hulpbehoevende. Als waardering maar ook als tegemoetkoming van de kosten!  Van € 200,- per jaar. Tja, zou je denken € 200,- per jaar is toch iets. Is ook zeker zo en ik vind het ook zeker een kleine blijk van waardering voor alles wat je doet. Beter iets dan niets, en de waardering is  voor een mantelzorger best veel waard want die krijgen ze over het algemeen helemaal niet.  Maar nu, voor 2014, is er helemaal geen mantelzorg compliment meer. Die schamele € 200,- per mantelzorger per jaar is niet meer. In ieder geval word het 2014 niet uitbetaald en vanaf 2015 krijgen de gemeentes de bijdragen van het rijk en moeten die het gaan verdelen. Tja, gaat dat dan ook wel gebeuren? Ene gemeente wel, andere doet het niet?

Het gaat niet om die € 200,- Dit gaat om waardering! Dus mensen, ik roep jullie op!

En dat doe ik niet voor mezelf maar wel voor al die andere mensen die dag in, dag uit voor iemand anders klaar staan zodat de hulpbehoevenden nog thuis kunnen wonen en het ‘thuis-gevoel’ nog mogen voelen! Iedereen die iemand kent die zoiets betekend voor een ander, die mantelzorger is….geef ze eens een echt compliment. Een blijk van waardering, een bos bloemen of schouderklopje!

Zij verdienen het echt!