Creatief met Gesso

Creatief met Gesso

Wat is Gesso? Sinds ik met deze site bezig ben oriënteer ik mij meer betreffende interieur en knutselen. Qua knutselen kwam ik iedere keer gesso tegen. Voordat ik er over wilde vertellen moest ik het natuurlijk wel zelf uit gaan proberen.En ik moet eerlijk zeggen, het is  goedkoop (€ 2,65 bij de Action) het is kant en klaar en het is fijn spul om hele leuke dingen mee te pimpen. Maar wat is het nou eigenlijk?

Gesso is een soort primer. Het is een primer, gemaakt van gips.  Je kan het heel makkelijk aanbrengen op glas, hout, steen en allerlei kunststof dingen. Ik heb het nu al een paar keer gebruikt op oude flessen en op oude bloempotjes. De eerste keer dat ik het probeerde was op een drank fles. Ik had nog wat baileys staan. Er zat niet veel meer in. Het stond ook al even in de kast. Ik heb de fles goed omgespoeld en dacht bij mezelf: “Als ik het verpruts dan is het op een oude drankfles, dus let’s try”. Ik heb natuurlijk wel even de etiketten er af gehaald onder de hete kraan. Ik heb er drie keer een laag op gedaan. Een sponsje (dit was een raamspons, is wat grover) depte ik in de Gesso en depte het voorzichtig op de fles. Daarna heb ik de fles nog geschilderd in de kleur wat mooi in mijn interieur past. De fles als hij goed droog is nog wel na spuiten met blanke lak (ook van de Action) Dit moet omdat je dan de fles met een natte doek kan afnemen. Zonder de lak gaat de gesso er weer af als je het nat maakt. Nadat dat weer goed droog is er nog wat leuke dingetjes, lintje, hartje etc opgedaan en zie hier, mijn allereerste gesso-fles :

Voor mijn keukenraam heb ik twee kleine plantjes staan maar de potjes die ik er bij had vond ik niet meer leuk. Dus ik heb weer de gesso gepakt. Ik heb deze keer wel een schuursponsje gepakt om te deppen want die zijn heel fijntjes. Het schuurgedeelte niet gebruiken, alleen de zachte kant. Ik heb het weer drie keer gedaan, kijk maar:

 

Ik moet deze alleen nog een kleurtje geven en wat op pimpen, of misschien laat ik ze wel zo dat ik alleen de kleur verander. Je kan dus met gesso alle kanten op. Ik heb ook al gezien dat je met gesso hele leuk schilderijen kan maken maar dat  voor later. Hier nog een eigen werkje met een best dure vaas/karaf die eerst in het rood was. Deze stond boven omdat rood de kleur in mijn woonkamer niet meer is. Na dus eerst even geoefend te hebben, nu dan ook deze gedaan, Dezelfde manier al hierboven alleen nog geen frutsels er op gedaan want soms is less more! Maar misschien denk ik morgen wel, ik doe hem compleet anders en plak er wel van alles op.

 

Hieronder nog een aantal voorbeelden die ik zelf heb gemaakt. Dat zijn de eerste vier foto’s.  Het is erg leuk om te doen! Je kan lekker je eigen fantasie er op loslaten. Je kan de kleur die je zelf mooi vindt erop verven zodra het goed droog is. Weer zeg ik, het hoeft niet duur te zijn. Gooi je groenten potjes niet weg. Maak er voorraad potten van. Ik heb er ook twee gemaakt, een voor mijn pads en een voor mijn lepeltjes. In mijn eigen smaak 🙂

Wil je ook graag jouw gesso creaties laten zien op de site? Gewoon om andere mensen te inspireren om lekker creatief bezig te zijn. Het mag van alles zijn, dus niet alleen vaasjes en flesjes.

Een voorbeeld hier van is:

José stuurde mij deze foto op. Zij heeft een oud theekistje eerst bewerkt met gesso en daarna met acrylverf mooi gemaakt. Een heel leuk idee!!  Zo kan je natuurlijk nog veel meer op pimpen. Dus lijkt het je leuk om jouw creatie te delen, laat het even weten. 🙂

inzendingTMgesso

 

 

 

 

Veel gesso plezier! 🙂

 

 

 

Over de auteur

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Nicolette Vriesman, 45 jaar oud en moeder van één zoon, Damian. Sinds 2013 ben ik samen met mijn zoon Thuis-Magazine begonnen. Naast deze hobby ben ik werkzaam in de PR van een wijkcentrum in Alkmaar. Hun website heb ik ontwikkeld, en deze onderhoud en beheer ik.

Ook leuk!